Chefen gør mest gavn, når han er på ferie

3. aug 2011
Hver femte ansatte er mere effektiv på arbejdet, når chefen holder ferie, viser ny meningsmåling.

”Med chefen ude af huset, kan der endelig arbejdes igennem”.
Sådan tænker en femtedel af de adspurgte i en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet blandt 503 respondenter for Avisen.dk.

Generelt mener langt de fleste, at de laver mere eller i hvert fald ikke mindre, når chefen er der. Men når en femtedel alligevel føler sig mere effektive uden chef, kan det være udtryk for, at nogle chefer udfylder deres rolle for dårligt til daglig, siger eksperter.

”Ahh, endelig arbejdsfred”

Bøje Larsen er professor ved CBS og har blandt andet beskæftiget sig med ledelse og arbejdsmotivation. Han har tre bud på, hvorfor chefens fravær kan føre til mere effektivitet på arbejdet.

”Den onde teori er, at chefen til daglig går i vejen for arbejdet og forhindrer den ansatte i at udføre sine opgaver effektivt” siger han.

Derudover vil der altid være dem, som ganske enkelt ikke bryder sig om deres chef, og derfor arbejder bedre, når de endelig er fri for ham eller hende.

Sidst men ikke mindst peger Bøje Larsen på den mulige forklaring, at nogle føler sig mere på egen banehalvdel uden chefens tilstedeværelse og simpelthen er bedre til at tilrettelægge deres arbejde på egen hånd.

Vend det med chefen

Anja Hasselbalch er personaledirektør for it-udbyderen HP’s 500 danske ansatte. Hun er overrasket over tallene.

”Chefer er jo til for at understøtte medarbejdere, vejlede og styre dem i en rigtig retning, så det stiller nogle spørgsmålstegn ved, hvad chefen egentlig går og bruger sin tid på” siger hun.

Samtidig kan tallene også vendes til noget positivt, mener hun.

”Nogle ansatte strammer sig ekstra an og bliver effektive, fordi de pludselig har et større ansvar, som motiverer dem, når chefen er væk” siger hun.

Uanset om effektiviteten skyldes mere ansvar eller et anstrengt forhold til chefen, er Anja Hasselbalchs råd, at man vender det med vedkommende.

”Det er nærliggende at tage en god dialog med chefen her efter ferien, omkring hvordan det er gået, og hvad man har gjort sig af observationer. Og så kan man jo bede til, at de gode chefer herefter begynder at bruge medarbejderne bedre, hvis de går rundt og kan bidrage med meget mere, end de plejer,” siger hun.