"Jeg har været inde på sundhed.dk", meddelte lægen sin sekretær. Foto: Jumpstory (modelfoto)

Chef snagede i ansats journal: "Du lyver"

30. dec 2019
HK vil have prøvet sag ved EU-Domstolen. Chefen snagede i ansats sundhedsoplysninger.

I en sag om en chef, der har snaget i medarbejderens sundhedsoplysninger, fortæller den forurettede lægesekretær til Politiken, at chefen ringede til hende og i vrede sagde: "Du lyver".

LÆS OGSÅ: Medlem af berygtet familie på kontanthjælp: Nyder livet i luksuslejligheder

Episoden opstod få dage efter kvinden var begyndt i nyt job hos speciallægen. Hun var blev kørt ned og havde sygemeldt sig efter en tur på skadestuen.

Chefen blev vred over sygemeldingen og ringede tilbage en time senere. Det var her, hun blev beskyldt for at lyve:

"Hej, jeg har været inde på sundhed.dk, og jeg kan se, at du ikke har været på skadestuen. Sidst, du var på det hospital, var i 2015. Du har ikke været der siden. Så du lyver. Du har ikke været der", sagde lægen ifølge kvinden.

Kvinden fortæller til Politken, at hun blandt andet sagde til sin nye chef: "Du misbruger din lægeadgang" og at hun ville gå til fagforeningen med sagen.

Kort tid efter blev kvinden opsagt.

LÆS OGSÅ: Tiårig død ombord på fly

Ifølge HK er sagen principiel på grund af EU’s nye persondataforordning (GDPR), og derfor er sagen via Retten i Glostrup sendt videre til Østre Landsret.

HK mener desuden, at sagen bør prøves ved EU-Domstolen, og Østre Landsret er i gang med at indhente udtalelser fra henholdsvis HK og speciallægens advokat, og så vil det senere blive besluttet, hvor der skal tages stilling til sagen først, skriver avisen.

HK mener, at de nye EU-regler gør, at kvinden skal have en godtgørelse på 100.000 kroner, hvilket vil være en firdobling af den hidtil højeste godtgørelse givet i en lignende situation.

Lægesekretæren har siden episoden fået andet job.

Som med alle andre opslag på sundhed.dk er speciallægens opslag i kvindens journal automatisk logget, og det er derfor ikke til diskussion, om lægen foretog opslaget.

LÆS OGSÅ: Hvil i fred: Dem mistede vi i 2019