Arkivfoto fra København, hvor passagerer skal med en bus fra firmaet Flixbusser. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Chauffører udsat for ekstra smittefare i fyldte fjernbusser

21. apr 2020, 11:24
Corona-påbud sætter nu en stopper for propfyldte fjernbusser fra selskabet Flixbus. Han er klar til at tage tilladelse ved flere overtrædelser.

Transportminister Benny Engelbrecht har i dag sat en stopper for fyldte fjernbusser, hvor der ifølge professor har været ekstra Corona-smittefare. Ikke bare for passagerne, men også for chaufførerne.

Det skriver Fagbladet 3F.

De seneste par dage har der været historier i pressen om næsten fyldte fjernbusser, hvor myndighedernes opfordringer helt klart ikke er blevet iagttaget, påpeger Benny Engelbrecht

- Jeg blev faktisk ret fortørnet over at se billederne med fyldte Flixbusser. Jeg syntes, at vores opfordringer om at undgå trængsel i den kollektive trafik har været ret klare og velbegrundede. Undgå smittespredning - følg sundhedsmyndighedernes anbefalinger, siger transportminister Benny Engelbrecht og fortsætter:

- Jeg har derfor bedt sundheds- og ældreministeren om at udstede en bekendtgørelse om tilladt maksimalbelægning i fjernbusserne. Herefter må fjernbusserne på intet tidspunkt være mere end halvt fyldte. Påbuddet gælder fra i dag.

Ministeren går ud fra, at fjernbusserne overholder påbuddet.

- Men hvis de mod forventning ikke overholder det, så vil deres tilladelse til at drive fjernbuskørsel blive inddraget, siger Benny Engelbrecht.

Professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet siger, at det er klart, at corona-smitterisikoen er større for både buschauffør og passagerer, når en bus er helt fyldt i stedet for halvt fyldt.

- Der er flere mennesker, der kan være smittet med corona, og afstanden mellem passagererne er mindre, når alle sæder er fyldt, siger han.

Men han understreger samtidig, at målet ikke er, at ingen danskere skal smittes med corona.

- Det kan ikke lade sig gøre at reducere smitten til nul. Vi skal finde balancen, så sundhedsvæsenet kan følge med antallet af corona-smittede danskere. Og så samfundet kan køre med job til alle. Også til 3F’erne, der er en udsat gruppe jobmæssigt, siger han.

Fagbladet 3F har bedt presseansvarlig i Flixbus Jelena Jovanovic, om en kommentar, men har endnu ikke fået svar.