nathan-mcdine-CBmas4R0MN4-unsplash__1_
Personen på billedet har ingen relation til artiklen. (Modelfoto) Foto: Nathan McDine/Unsplash

Enken Janny tæt på at miste huset efter ulykke: Kommunen snupper syges invalidepension

30. sep 2020, 06:00
En ulykke kostede Janny Ladegaard arbejdsevnen, men modregning for ressourceforløbsydelse gjorde, at hun ikke måtte få udbetalt sin private invalidepension. Det var tæt på at koste hende huset.

Janny Ladegaard var i forvejen nedslidt af sit arbejde på fabrikken i Fredericia og havde lige undergået en operation, hvor hun fik en nyt knæ. 

- Kort efter falder jeg ned af en trappe, hvor jeg blandt andet ødelægger det andet knæ og brækker en arm, fortæller hun.

Ulykken efterlader Janny Ladegaard med smerter i ryggen og bevægeapparatet. Og den nu 61-årige fabriksarbejder bliver ude af stand til at arbejde.

LÆS OGSÅ: 50.000 er gået glip af invalidepension: 'Der er hul i sikkerhedsnettet'

Tabet af erhvervsevnen gav Janny Ladegaard ret til den invalidepension, hun har indbetalt til gennem det meste af sit arbejdsliv hos Industriens Pension. Der var bare et problem:

Janny Ladegaard røg på ressourceforløbsydelse, hvor der i modsætning til andre sygeydelser modregnes 100 procent. Det betyder, at invalidepensionen på 6.000 kroner månedligt bliver trukket fra i udbetalingen fra kommunen.

Med andre ord - pengene fra arbejdsmarkedspensionen ryger direkte i kommunekassen og den sygdomsramte lønmodtager får stadig ressourceforløbsydelsen på cirka 11.500 kroner, der svarer til kontanthjælp.

- Det er jo mine egne penge, som jeg har indbetalt over min løn og svaret skat af gennem mine år på arbejdsmarkedet. De skulle bare holde snitterne væk, siger Janny Ladegaard.

Fyret for at være syg for ofte

Invalidepensionen er netop beregnet som en forsikring mod at miste sin indtægt og risikere at gå fra hus og hjem i tilfælde af, at man bliver for syg til at være på arbejdsmarkedet i kortere eller længere tid.

- Det er fysisk hårdt arbejde på fabrikken. Jeg kan ikke passe det mere. Arbejdsgiveren er heller ikke interesseret i at holde på en, der var så meget syg. Så jeg bliver opsagt, fortæller Janny Ladegaard.

Janny Ladegaard må gå på sygedagpenge i marts 2018. Nærmest fra den ene dag til den anden falder hendes indkomst med cirka en tredjedel. Hun skal nu klare sig for 19.000 kroner om måneden.

For mig ville det beløb, jeg havde fået tilkendt i invalidepension fra mit forsikringsselskab, have gjort – for at sige det lige ud – en fandens til forskel
Janny Ladegaard, tidligere fabriksarbejder

Et halvt år senere bekræfter læger på Middelfart Sygehus, at Janny Ladegaard stadig er for syg til at arbejde. Men de 22 ugers sygedagpenge er sluppet op og kommunen afviser af forlænge dem.

Næste skridt er et jobafklaringsforløb hos kommunen. Og Janny Ladegaard ryger på ressourceforløbsydelse.

Mindre end et år efter ulykken skal hun nu klare sig for 11.500 kroner om måneden før skat - omkring en tredjedel af den indkomst hun havde, da hun stadig kunne arbejde.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Brev fra Industriens Pension

'Kære Janny Ladegaard

Vi vurderer, at din erhvervsevne af helbredsmæssige årsager varigt er sat ned med mindst 2/3 i alle erhverv ...

Din læge skriver, at du er nedslidt i hele bevægeapparatet og at du har mange smerter. Behandlingsmulighederne er udtømte.

... Du opfylder de helbredsmæssige betingelser for udbetaling af invalidepension. Men fordi din ressourceforløbsydelse er større end invalidepensionen hos os, har du ikke ret til udbetaling, mens du er i ressourceforløb.

Det skyldes, at hele udbetalingen ellers vil gå til det offentlige, fordi den bliver modregnet i din ressourceforløbsydelse.'

Janny Ladegaard, som er enke, stod med underskud hver måned bare på huset og de faste udgifter. Og så skulle hun også leve ved siden af.

- For mig ville det beløb, jeg havde fået tilkendt i invalidepension fra mit forsikringsselskab, have gjort – for at sige det lige ud – en fandens til forskel. Det er løbet rundt. Men jeg står i dag med noget af et efterslæb, siger Janny Ladegaard, som måtte trække voldsomt på en kassekredit for overhovedet at kunne beholde sin bolig.

Ny ordning reddede Janny

I januar ændredes kriterierne for seniorpension fra, at man skulle have under fem år til pensionsalderen til under seks år. Dermed kunne den tidligere industriarbejder ansøge.

Og den 1. august 2020 - efter godt 20 måneder på ressourceforløbsydelse - blev Janny Ladegaard tilkendt seniorpension. Hun er nu begyndt at få udbetalt sin private invalideforsikring.

Ressourceforløbsydelsen er et resultat af den upopulære reform af førtidspension og fleksjob fra 2013. Flere forsikringsselskaber og fagforbund har kritiseret modregningsreglerne for at være ulogiske. Det er nemlig kun ressourceforløbsydelsen, der bliver modregnet 100 procent.

Er man i fleksjob, revalidering, eller andre sygeydelser er modregningsreglerne nemlig mindre skrappe. Eksempelvis modregnes førtidspension med 30 procent. I jobafklaringsforløb og ressourceforløb modregnes der derimod krone-for-krone. Derfor vælger nogle forsikringsselskaber, herunder Industriens Pension, at suspendere ydelsen.

- Jeg har det helt okay med, at pensionsselskabet siger, at de ikke vil udbetale, så længe det modregnes. Det havde ikke gjort nogen forskel for mig. Jeg ville have skullet leve for det samme, siger Janny Ladegaard og tilføjer:

- Men det kan simpelthen ikke være rigtigt, at jeg er blevet pålagt at deltage i en pensionsordning, siden det kom med i overenskomsterne i 1991, men at jeg ikke kunne få mine egne penge udbetalt, fordi staten blander sig.