Carsten: Jeg er mere kontrollant end vejleder

30. mar 2011
Jobcenteransatte bruger for meget tid på at omstille sig til nye regler og paragraffer i stedet for at vejlede og hjælpe de arbejdsløse i nyt job. Sådan lyder reaktionen fra jobkonsulenter, efter at Inger Støjberg på 100 dage har tilføjet 167 ekstra sider med regler for dagpenge

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) søsatte for præcis et år siden en kampagne under navnet 'Væk med bøvlet, Inger.'

Indtil videre er der ikke vedtaget enklere regler i Folketinget. Tværtimod er bunkerne med regler vokset med 167 sider - alene de sidste 100 dage.

Carsten Caspersen forventer sig ikke meget af beskæftigelsesministerens plan om at fjerne regelbøvl for arbejdsløse:

"Det er positive ord, men jeg synes, jeg ser en del snak og meget lidt handling," forklarer jobkonsulenten."

Carsten Caspersen har i to år vejledt arbejdsløse som jobkonsulent i Københavns Jobcenter.

Hver gang Christiansborg eller kommunen ændrer reglerne,skal Carsten Caspersen og hans kolleger skal sætte sig ind i juraen igen.

Embedsmændene i Beskæftigelsesministeriet skriver nye vejledninger og i kommunerne skriver man derefter nye 'arbejdsgange'.

"Så laver vi kolleger oplæg for hinanden, hvor vi forklarer, hvad der er blevet ændret, og hvordan det skal påvirke vores vejledning til de ledige. Det er mindre tidskrævende, hvis der kun er én, som sætter sig grundigt ind i det og forklarer de andre det," siger han.

Udover jobcentrene skal landets a-kasser og private jobfirmaer også sætte sig ind i de nye regler.

Men det bliver sværere at være en god vejleder for de arbejdsløse, siger Carsten Caspersen, som også er tillidsrepræsentant på jobcenteret:

"Af og til føles det som om, at dele af vores arbejde kunne udføres på autopilot. Det handler om at sortere ledige i kasser og krydse af undervejs. En kollega sagde engang til mig, at hun følte, at hun bliver dummere og dummere."

Jobkonsulenten forklarer, at regler og procedurer fylder mere og mere:

"Vi hedder egentlig vejledere, men på grund af reglerne, føler jeg mig ofte som en kontrollant. Det kan være svært at vide, om jeg skal møde den ledige med pisk eller gulerod, når jeg giver vejledning," siger Carsten Caspersen.