Carsten_og_fly
Carsten Kroghs stemme knækker, når han tænker på alle de gode minder, han har haft på jobbet i lufthavnen. Foto: Privat

Carsten blev fyret fra lufthavnen: 'Man bliver først klog, når man har mistet'

21. aug 2020, 06:00
16 år med arbejde i lufthavnen er slut for Carsten Krogh. Det er især kollegerne og drengerøvs-stemningen, han savner. Selvom drømmen er at vende tilbage til lufthavnen, får han hjælp af et særligt jobcenter til at tænke i nye karrierebaner.

Igennem 16 år har Carsten Krogh taget turen fra hjemmet på Frederiksberg til lufthavnen i Kastrup. Det skal han ikke mere, for den 52-årige bagageportør har ligesom tusindvis af andre lufthavnsansatte mistet sit arbejde på Danmarks største arbejdsplads, siden coronavirussen lammede flytrafikken.  

LÆS OGSÅ: Nyt jobcenter afviser kritik: 1350 har taget imod hjælp

- Jeg ved ikke, hvor mange gange, jeg har siddet i metroen klokken 04:15 fredag eller lørdag morgen, godt søvndrukken blandt  fulde mennesker og tænkt, 'hvad fanden er det, du laver'? Men lige så snart, jeg er trådt ud af metroen i lufthavnen, har taget mit havnekort (personalekort til lufthaven red.) om halsen, gået mod Terminal 3 og ned til vagten til check-in og er kommet ud på airside til dagens første dunst af diesel, så er jeg hjemme.

- At stå på flypladsen med dagens første opgave, og se solen stå op over Øresund, skulle alle prøve, fortæller den nu tidligere bagageportør i handlingsselskabet Menzies Aviation og tilføjer lidt mere til det, der nu blot er et minde:

- Når du så har fået dagens første, dårlige kop kaffe og kærlige sviner, så bliver det ikke bedre.

Det er lige præcis sidstnævnte, som Carsten Krogh kommer til at savne allermest fra jobbet i lufthavnen, hvor han udover at laste flyene med bagage blandt andet også havde til opgave at skubbe flyet fra gate til opstart. 

Nu har jeg gået i vinden i fire en halv måned og ventet på den opringning 
Carsten Krogh, tidligere bagageportør

- Jargonen derude oser af drengerøv. Selvfølgelig blandet med seriøsitet, for vi tager vores job alvorligt. Det er os, der har ansvaret for, at flyet er lastet korrekt og at vægt og balance er, som det skal være. Lufthavnen er et lille samfund i samfundet. Vi er en masse hanner samlet på et sted. Tålmodighed, forståelse, empati og tolerance er det vigtigste. Selvfølgelig er der gnidninger og uoverensstemmelser, men jeg tror, at det er lærerigt at manøvrere rundt i alle de forskellige kulturer til daglig. Jeg holder af mine kolleger over hele linjen, fra direktion til rengøringen.

Når snakken falder på savnet, står ordene i kø:

- Jeg er trist. Jeg er ramt. Jeg savner mine kolleger. Jeg savner turen i metroen. Jeg savner at skubbe et fly, loade og vende det.

Tragedien er en realitet

Carsten Krogh blev hjemsendt d. 26. marts. Dengang med troen på, at han nok skulle komme tilbage. Alvoren gik langsomt op for ham.

- Det startede en gang i januar, hvor vi på jobbet snakkede om alt det, der skete i Kina. Dengang talte vi om, hvor heldige vi var, at vi boede i Danmark. Så gik der ydereligere tre måneder, og så lukkede Mette Frederiksen Danmark ned. Og ikke engang på det tidspunkt faldt femøren. Da så mailen kom fra firmaet om, at nu lukkede vi ned, så tænke jeg, 'hvad fanden er det, der foregår'. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi en idé om, at vi alle ville blive fyret. Og nu her fem måneder efter er tragedien en realitet.

Ud af de 250 bagageportører fra firmaet, der blev sendt hjem, er cirka 30 kaldt tilbage i job. Carsten Krogh lægger ikke skjul på, at han dagligt venter på, at telefonen ringer. I princippet har han ikke fået en fyreseddel, men han er heller ikke blevet bedt om at vende tilbage på arbejdet, siden han forlod det uden løn.

Det, jeg savner allermest lige nu, er, at gå til koncert med mine venner og gå på arbejde. Hvor sindssygt lyder det ikke?
Carsten Krogh, tidligere bagageportør

- Det havde næsten været nemmere og mere humant at være fyret fra starten. Nu har jeg gået i vinden i fire og en halv måned og ventet på den opringning. Det bider og svier mildest talt lidt. Men jeg har stor støtte hjemmefra fra min dejlige kæreste og to fantastiske sønner.

Følelserne kommer op i Carsten Krogh, når han taler om sine drenge

- Begge mine drenge er født, mens jeg har været ansat i lufthaven. Jeg kan huske, jeg sprang jublende ud igennem Vestvagten (check-in for ansatte red.) for 14 og 15 år siden og råbte: 'Jeg skal være far'. Jeg har også oplevet, at min kæreste og mine venner kom og overraskede mig med champagne og en rejse til Berlin, da jeg blev 50, fortæller han inden, han holder en pause i talestrømmen, da stemmen knækker.

- Undskyld, men her er altså tale om en stor blandet pose af 16 års gode minder.

Hjælp fra nyt jobcenter

Carsten Krogh er langt fra alene om at miste sit job i Københavns Lufthavn. 2.662 har allerede mistet arbejdet, og skrækscenariet er, at op imod 8.000 vil lide samme skæbne. Før coronakrisen var der 22.000 ansatte i 1.000 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn.

Derfor har Tårnby Kommune i samarbejde med lufthavnen og Beskæftigelsesministeriet åbnet et særligt jobcenter i lufthavnen, der skal tage sig af at få de opsagte lufthavnsmedarbejdere videre i uddannelse eller arbejde allerede i opsigelsesperioden.

- Det var voldsomt vigtigt for mig, at jeg kunne få hurtig hjælp. På et oplysningsmøde i min fagforening 3F fik vi besked om, at der var det her jobcenter, hvor vi kunne få hjælp til at komme videre. De fortalte også, hvor vigtigt det var at møde andre, der var i samme båd som en selv.

Carsten Krogh tog uden at tvivle imod tilbuddet og tog til møde med en konsulent fra AOF, der er i tæt samarbejde med jobcentret.

- Jeg følte mig lidt hjælpeløs i starten, og jeg havde brug for at blive grebet lige dér, og det gjorde en af konsulenterne fra jobcentret.  Hun kunne vise mig en vej og nogle forskellige muligheder. Jeg fik blandt andet hjælp til at korrigere mit CV og skrive ansøgninger, og jeg blev gjort opmærksom på, hvad jeg kunne. Vi har også talt en del om diverse kurser, jeg kunne tage. Det gav mig desuden en ro, at der var nogle, der kunne sige til mig 'ro på, tag det helt roligt'. Det gjorde det hele lidt mere overskueligt.

Han har via jobcentret taget et EU-kvalifikationsbevis til lastbil. I næste uge skal Carsten Krogh tage certifikat til gaffeltruck, og derefter skal han modtage yderligere vejledning fra sin faste konsulent. 

- Jeg er som født på ny på jobmarkedet, siger han med et lille grin, der antyder, at han har troen på, at der er et job til ham i fremtiden. Men han lægger ikke skjul på, hvad drømmen er.  

- Jeg ønsker, at telefonen ringer, og en stemme fra Menzies siger 'Velkommen tilbage, Krogh'.

Den 52-årige tidligere lufthavnsansatte holder en tænkepause, inden han fortsætter:

LÆS OGSÅ: Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

- Det, jeg savner allermest lige nu, er, at gå til koncert med mine venner og at gå på arbejde. Hvor sindssygt lyder det ikke? Førhen var det sådan 'Eeej nu skal jeg på arbejde de næste tre dage, mens solen skinner'.  Men er du gal, jeg ville give højre arm for at skulle det nu. Man bliver først rigtig klog, når man har mistet.

Serie: Kastrup i knæ

Før coronakrisen var der 22.000 ansatte i 1.000 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn. Flere tusinde risikerer at miste deres job, når hjælpepakkerne rinder ud. A4 Arbejdsliv går tæt på nogle af de ansatte og på den kæmpe økonomiske krise, som lufthavnen står i. En krise, der rammer mennesker og deres drømme, familier og lokalsamfund. I en fælles indsats søger politikere, virksomheder, fagforeninger og Tårnby Kommune at få de ansatte til at lande bedst muligt efter en uønsket mental lufttur.  

Andre artikler i samme serie:

SAS fyrer 1.593 ansatte: Cheflønninger tilbage på niveau

80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

Martin er ansat i lufthavnen: I dag får han besked om han er fyret

228 ansatte fyret: "Det er fuldstændig forfærdeligt"

Ole og Pia er hjemsendt fra lufthavnen: Nu får Ole besked, om han er fyret

Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Hummelgaard efter masse-fyringer: 'Vi kunne ikke have gjort mere'

Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

Min far var 34 år i lufthavnen: Nu er hans arbejdsliv forbi