Bygherrer lukker øjne: Bly er det nye asbest

30. apr 2013, 06:00
For mange bygherrer undlader at tjekke for sundhedsskadeligt bly, før de sender håndværkere ind og rumstere i gamle bygninger, advarer brancherådgiver.

Arbejdsmiljøloven kræver, at der tjekkes grundigt for bly, før håndværkere og byggefolk sendes ind for at renovere gamle bygninger.

Men mange bygherrer ser stort på risikoen og sætter arbejdet igang uden at vide, om det sundheds- og miljøskadelige tungmetal gemmer sig i vægge og maling.

Sådan lyder kritikken fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus (BAMBUS), der på vegne af arbejdsmarkedets parter kontrollerer og rådgiver om arbejdsmiljø på byggepladser.

"Bly er et farligt stof, som ophobes i kroppen, og kan have skadelige virkninger på sigt. Men der er rigtig mange hovsa'er, hvor man ikke på forhånd har undersøgt forekomsten af bly i bygningen, og hvor det skaber kaos undervejs i byggeprocessen," siger arbejdsmiljøkonsulent Jesper Nielsen.

Fortidens synder

Lige som asbest og PCB er bly en af fortidens synder, som har været anvendt i byggematerialer gennem århundreder, og som udgør en risiko for sundhed og miljø, hvis ikke der tages særligt skrappe forholdsregler, når det fjernes.

Som beskrevet i Avisen.dk har gammelt bly udgjort en stor udfordring for arbejdsmiljøet under renoveringen af luksushotellet d'Angleterre, hvor en murer ophobede bly i blodet, selv om han ikke arbejdede direkte med saneringen af bly.

Til forskel fra asbest og PCB har bly først fået myndighedernes og byggebranchens opmærksomhed inden for de seneste 4-5 år. Men fordi mange bygherrer springer over de lovpligtige forundersøgelser, opstår der i mange tilfælde kaos, når der undervejs i byggeriet konstateres blyforurening.

"Der er pligt til at lave en omhyggelig forundersøgelse, så man ved, hvad der er i huset. Det handler om at få renset huset for bly og andre farlige stoffer, så håndværkerne kan starte arbejdet i et 'rent hus'," siger Jesper Nielsen.

Blyfare på københavnske skoler

Indtil midten af 1970'erne blev der brugt bly i høje koncentrationer i maling. I dag opstår problemet, når blyholdig maling slibes eller pulveriseres under nedrivning eller renovering.

Især malerbranchen har oplevet problemer, fordi bygherrer enten overser eller ignorerer blyforurening.

"Hvis du udsættes for blyforurening, får du ganske enkelt bly i blodet. Og når først det er der, forsvinder det aldrig. Det er rigtig, rigtig alvorligt," siger Bo Rosschou, der er formand for Malernes Fagforening i København.

Alvorligt problem på det uorganiserede marked

Senest har malere været udsat for blyforurening under renovering af flere københavnske skoler.

Blandt andet fik arbejdsmanden René Bergren konstateret en alvorlig blyforgftning efter slibearbejde med gamle vinduer på Døveskolen på Østerbro.

Bo Rosschou mener, at der efterhånden er kommet bedre styr på arbejdet med bly i den organiserede del af byggebranchen.

Dog frygter han, at blyfaren fortsat er høj for ansatte i de byggefirmaer, som ikke har tillidsmænd og arbejdsmiljørepræsentanter.

"Der, hvor der fortsat er et alvorligt problem, er på det uorganiserede arbejdsmarked. Det marked, som man kan kalde markedet for social dumping, og som man i dette tilfælde må frygte også er et marked for arbejdsmiljømæssig dumping," siger han.

FARLIGT BLY

Bly optages i kroppen ved indånding og gennem mave/tarmkanalen.

 

  • Nervesystemet - Hjernens funktioner kan påvirkes i form af irritabilitet, nedsat koncentrationsevne og svigtende hukommelse. Muskelkraften kan blive nedsat, og der kan komme smerter og sovende fornemmelser i arme og ben.
  • Blodet – Bly påvirker evnen til at danne røde blodlegemer, så der ved længere tids udsættelse kan opstå blodmangel.
  • Nyrerne – Langvarig blypåvirkning kan medføre ødelæggelse af nyrevævet med nedsat nyrefunktion til følge.
  • Forplantningsevnen – Bly påvirker både sædceller og ægceller, så evnen til at få børn nedsættes. Bly kan også påvirke fosterets udvikling.
  • Mave/tarmkanal – Blypåvirkning kan medføre appetitløshed, fordøjelsesbesvær, forstoppelse og ved svær påvirkning mavesmerter.

 

BESKYT DIG!

 

  • Vask fingre, før du spiser eller ryger - og hold dem generelt fra mund og næse, mens du arbejder.
  • Brug støvmaske - og skift filter jævnligt.
  • Rygning forstærker virkningen ved indånding af blyholdigt støv. Fimrehår lægger sig ned, når man ryger og er der fri adgang til lungerne for blystøv og andet støv.

 

En bygherre skal teste for bly før renoveringsarbejde i ældre bygninger går igang.

Personer, som arbejder i blyforurenet miljø, skal have taget blodprøver før arbejdets start, og mindst hver tredje måned, mens arbejdet står på.

Arbejde, der skaber blystøv, kræver kraftig udsugning, og arbejdsgivere er forpligtet til at instruere medarbejdere mundtligt og skriftligt om, hvordan de beskytter sig.

 

Læs mere om arbejde med bly her.