AT_POLITI
Aktionen var planlagt af Arbejdstilsynet i samarbejde mod Center for Menneskehandel. Billedet er fra en tidligere razzia mod illegal arbejdskraft. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Byggede hus i Gladsaxe: To hviderussere fængslet med henblik på udvisning

11. sep 2020, 14:20
Vestegnens Politi og Center Mod Menneskehandel var tirsdag med på Arbejdstilsynets aktion mod social dumping.

En fælles aktionsgruppe mod social dumping bestående af Arbejdstilsynet, Københavns Vestegns Politi og Center Mod Menneskehandel slog tirsdag til på en adresse i Gladsaxe nordvest for København.

LÆS OGSÅ: Her er de nationaliteter, der oftest bliver sigtet for ulovligt arbejde i Danmark

- Vi retter henvendelse på et privat byggeprojekt, hvor man er ved at opføre et hus. Der træffer vi to personer, der ikke kan fremvise gyldig arbejdstilladelse, fortæller Tue Lauenblad, politikommissær ved Københavns Vestegns Politi.

Der er tale om to mænd fra Hviderusland, som havde opholdstilladelse i Polen. Polen er et Schengen-land, hvorfor selve tilstedeværelsen i Danmark ikke var illegal.

Det var deres arbejde til gengæld, for de to mænd kunne ikke redegøre for den manglende tilladelse.

Derfor blev de anholdt og tilbageholdt af betjente fra Københavns Vestegns Politis Udlændingeafdeling, der var med på aktionen.

Kompliceret virksomhedskonstruktion

Det var dog ikke helt enkelt at gennemskue ansættelsesforhold og virksomhedskonstruktion i firmaet, der var registreret i Polen. 

- De bliver frihedsberøvet med henblik på at afklare forholdene. Det lignede en ulovlig finte, men det krævede mere efterforskning, fortæller politikommissær Tue Lauenblad.

- Efter vi havde undersøgt det nærmere, konstaterede vi, at der var tale om ulovligt arbejde, tilføjer han.

Det udløste en bøde til de to mænd. Derudover videresendte politiet oplysninger og materiale til Udlændingestyrelsen, der vurderede sagen og afgjorde, at de to mænd skulle administrativt udvises af Danmark.

Mændene blev derfor torsdag varetægtsfængslet i tre uger med henblik på udsendelse. De får forbud mod at rejse ind i landet de næste to år.

Politiet: Vi går efter bagmænd

Det kom frem under afhøringen, at to mænd følte, at de havde handlet i god tro.

- De var ikke blevet vejledt af myndighederne omkring deres arbejdstilladelse i Danmark, men af andre personer, som ikke havde vejledt dem korrekt. Hvorvidt at det var bevidst misvejledning eller ej har vi ikke kunne belyse. Men de to her var ikke bagmænd, siger politikommissæren og tilføjer: 

-  Det er selvfølgelig bagmændene, vi helst vil have fat i. 

LÆS OGSÅ: Politiet i aktion på byggepladser: Tre mænd udvist for ulovligt arbejde

Aktionen var planlagt af Arbejdstilsynet, der arbejder sammen med en række myndigheder i indsatsen mod social dumping. Denne gang deltog udover Københavns Vestegns Politi også Center Mod Menneskehandel.

- Det er jo ikke kun prostituerede, der kan være udsat for menneskehandel. Det kan man også være som bygningsarbejder, siger Tue Lauenblad.