Byge af krav på vej mod SKAT

24. okt 2013, 11:26
Sygeplejersker og smede kan regne med hjælp fra fagforeningen til at kræve penge tilbage fra SKAT, hvis EU får ret i skattesag mod Danmark

Flere fagforbund står parat til at hjælpe de lønmodtagere, som ifølge EU har betalt for meget i skat i Danmark.

Hvis Danmark må bøje sig for EU’s krav, vil en stor del af de sygeplejersker, svejsere, elektrikere og tømrere, som har arbejdet eller arbejder i et vores nabolande, have ret til at få flere tusinde kroner tilbage fra SKAT.

Læs hele sagen i Ugebrevet A4.

Dansk Sygeplejeråd er et af de forbund, der står parat til at hjælpe medlemmerne med at rejse krav mod SKAT, oplyser Anni Pilgaard. Hun er næstformand i Dansk Sygeplejeråd og formand for Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse.

"Hvis de danske regler for personfradrag bliver ændret, vil vi naturligvis hjælpe vores medlemmer med at få penge tilbage fra SKAT," siger Anni Pilgaard.

7.600 kroner pr. år

For hver enkelt sygeplejerske kan der blive tale om at kræve op til 7.600 kroner tilbage fra SKAT. Og det er vel at mærke for hvert år med arbejde i et naboland.

Det er absolut værd at bruge krudt på at få penge tilbage fra SKAT, vurderer Anni Pilgaard:

"I forhold til vores løn er 7.600 kroner helt klart en pose penge, der vil betyde meget for hver eneste sygeplejerske."

Hvert år rejser hundredvis af især unge og nyuddannede sygeplejersker til Norge. Alene i 2012 fik 522 danske sygeplejersker autorisation til at arbejde i Norge.

I Dansk Metal vil man følge EU’s sag mod Danmark. For mange af fagforbundets smede og svejsere rejser til udlandet for at arbejde. Alene det seneste års tid har cirka 1.000 metalarbejdere fået arbejde i Norge på eksempelvis boreplatforme eller i maskinfabrikker.

Normalt opfordrer Dansk Metal medlemmerne til at rådføre sig med SKAT, før de tager arbejde i udlandet. Men hvis EU-sagen går Danmark imod, vil Dansk Metal gøre mere end det. Så vil medlemmerne blive informeret om muligheden for eventuelt at rejse sager mod SKAT, oplyser Dansk Metal.

Stor mundfuld for SKAT

Må Danmark bøje sig for EU’s regler, vil andre faggrupper med arbejde i et naboland formentlig også stille krav om at få penge tilbage fra SKAT. Det drejer sig eksempelvis om læger, tømrere, elektrikere, arkitekter, ekspedienter og tjenere. Det kan gå hen og blive en meget stor mundfuld for SKAT, vurderer skatterådgiver Jonas Madsen fra revisions- og rådgivningsvirksomheden KPMG’s EU-Skattecenter i Amsterdam.

"Hvis sagen tabes, vil Danmark være forpligtet til at gå tilbage i tiden og dermed gennemføre en tilbagebetaling. Danmark vil mindst være forpligtet til at gå tre år tilbage – og måske endda længere. Det kan blive besværligt og dyrt – alt afhængig af hvor langt man skal gå tilbage i tiden," siger Jonas Madsen.

Hverken skatteminister Holger K. Nielsen (SF) eller Skatteministeriet ønsker at udtale sig om EU-sagen.