Butiksansatte vil slås for bedre arbejdstid

10. dec 2013, 14:38
De butiksansattes arbejdstid skal forbedres, mener HK Handel, der i går mødtes med arbejdsgiverne til et indledende overenskomstmøde.

De indledende øvelser på overenskomstforhandlingerne for danskere, der er ansat i det private, er så småt i gang. I går mødtes HK Handel, der forhandler på vegne af 150.000 ansatte i detailbranchen, med Dansk Erhverv Arbejdsgiver.

Og der bliver noget at slås om, viser det indledende møde. Den største hurdle hedder formentlig arbejdstid. For hvor arbejdsgiverne vil kræve mere arbejdskraft for færre penge, så vil HK Handel kæmpe indædt for bedre vilkår for de ansatte i forhold til weekendarbejde og længden af arbejdsdagen og mere indflydelse på planlægning af arbejdstiden.

“Det er på arbejdstid, at vores medlemmer bliver ramt værst af arbejdsgivernes krav, og det skyldes ikke overraskende både afviklingen af lukkeloven og den aktuelle krise, som arbejdsgiverne henviser til, siger Per Tønnesen, der er formand for HK Handel.

HK smed også andre krav på bordet. Blandt andet vil man kæmpe for højere løn, mere i pension, mere uddannelse, barns anden sygedag, regler for pauser og betaling for overarbejde. Men på den anden side af bordet lyder helt andre toner.

Arbejdsgiverne kvitterede med at kræve en forhøjelse af den normale ugentlige arbejdstid uden lønkompensation, mere weekendarbejde, længere tid før der skal betales tillæg samt mulighed for at aftale overarbejde uden betaling af overarbejdstillæg, fortæller Per Tønnesen.

Hovedemnerne i forhandlingerne bliver diskuteret af parterne igen i januar. De er: Arbejdstid, løn, pension, fravær, uddannelse og arbejdsmiljø.