Modelfoto. Foto: Foto: Jumpstory

Butikker snyder hundredvis af danskere

4. maj 2019
Forbrugerombudsmanden har siden årsskiftet fået over 200 klagere fra danskere, der følger sig snydt af abonnementer på webshops.

Over 220 danskere har siden årsskiftet klaget til Forbrugerombudsmanden over de digitale butikkers metoder til at sælge abonnementer.

Også sidste år var antallet af klager over webshops højt.

Derfor har Forbrugerombudsmanden udarbejdet en guide til virksomhederne med eksempler på, hvordan webshops kan oplyse tydeligt om, at køb af produkter forudsætter tegning af et abonnement.

- Det er nu et udbredt forretningskoncept at betinge køb af produkter på nettet af et abonnement. Desværre oplyser mange webshops ikke tydeligt forbrugerne om, at forbrugerne skal forpligte sig til at betale et løbende abonnement for at købe webshoppens produkter, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i en pressemeddelelse.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Forbrugerombudsmanden har siden årsskiftet modtaget mere end 220 klager fra forbrugere over webshops, der betinger køb af webshoppens produkter af et abonnement. I 2018 modtog Forbrugerombudsmanden 307 klager. I 2017 var tallet 263.

Den nye guide er målrettet virksomheder bag webshops. I kvikguiden er der ved hjælp af illustrationer eksempler på, hvordan virksomhederne tydeligt kan oplyse om abonnementet på deres forside, produktside, i indkøbskurven samt på ordre- og betalingssiden.  

- Hvis ikke en webshop oplyser tydeligt om abonnementet, bliver forbrugerne vildledt og abonnementsaftalerne ugyldige. Virksomhederne må derfor heller ikke bruge forbrugernes betalingskortoplysninger til betaling af abonnementerne, siger Christina Toftegaard Nielsen på deres hjemmeside.

Forbrugerombudsmanden politianmeldte i november sidste år fire webshops for at vildlede forbrugerne ved deres salg af abonnementer.

Forbrugerombudsmanden forventer at holde et orienteringsmøde om den nye guide i slutningen af maj. Information om mødet vil blive lagt på Forbrugerombudsmandens hjemmeside.