Busstrejke kan trække ud i flere dage

2. feb 2011
Dansk Industri har blokeret for transportarbejdsgiveres tilbud om at betale buschaufførernes uddannelse

Busstrejken torsdag kan komme til at lamme bustrafikken i langt mere end den ene dag, der indtil nu har været på tale.

Avisen.dk erfarer, at buschaufførernes arbejdsgivere onsdag forsøgte at afværge, at en strejke fik busserne til at stå stille i dag i de store byer.

Arbejdsgiverne tilbød at betale de 5.100 kroner, som hver af de 76.000 danske buschauffører - som en følge af nye EU-regler - skal betale for et uges kursus hvert femte år.

Utilfredsheden med, at det er chaufførerne og ikke arbejdsgiverne eller staten, der skal betale for kurset, er en af hovedgrundene til, at det har summet med strejkerygter blandt buschaufførerne den seneste uge.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Men det lykkedes ikke arbejdsgivere at afværge strejken. Hovedorganisationen Dansk Industri har ifølge Avisen.dks oplysninger blokeret for arbejdsgiverens tilbud.

Rød klud i hovedet

Det er en rød klud i hovedet på buschaufførerne og kan udløse en vrede, der vil få strejken til strække sig over længere end den ene dag, der indtil nu var ventet.

Dansk Industri ønsker ikke at kommentere Avisen.dk's oplysninger, oplyser pressechef Rolf Ejlertsen.

Udgiften på de 5.100 kroner er et resultat af en dom i arbejdsretten 2. september sidste år.

Her tabte chaufførernes fagforbund 3F sagen mod DI, fordi Arbejdsretten afgjorde, at det i følge overenskomsten ikke er arbejdsgiverne, der skal betale kurset.

EU-lovgivning betyder, at chauffører, der kører med gods eller personer for en virksomhed indenfor EU, skal gennemføre en uges kursus hvert femte år for at have ret til at køre. Men da det blev indført i Danmark afgjorde politikerne ikke, hvem der skal betale for kurset.