20190909-170909-1-1920x1920we
Fire buschauffører fra Station Vest i Aarhus er testet positiv for corona. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Buschauffører utilfredse efter coronaudbrud: Ikke særlig smart

6. aug 2020, 10:54
Trods fire smittede med corona og stor bekymring for smittespredning blandt de aarhusianske buschauffører, er de tiltag, der skulle beskytte chaufførerne, netop stoppet. Chaufførerne skal eksempelvis veksle penge igen. Det er der utilfredshed med blandt de ansatte og hos deres fagforforening.

Opdateret klokken 13:51 med svar fra Midttrafik og Busselskabet Aarhus Sporveje.

I alt er fire buschauffører i Aarhus blevet testet positive for Covid-19. Efter det seneste smittetilfælde er cirka 43 buschauffører blevet kontaktet med henblik på at blive testet og eventuelt sendt i isolation. 

LÆS OGSÅ: Buschauffører smittet: 25 kolleger sendt i isolation

- Jeg så helst, at de ikke kom i en situation, hvor de var udsat for smitte, men når det er sagt, så synes jeg, at det er ret og rimeligt, at man bekymrer sig om sine medarbejdere og sender dem hjem, der har haft kontakt til smittede, siger Frank Nielsen, der er faglig sekretær i 3F Transport, logistik og byg Aarhus, til A4 Arbejdsliv.

Teddy Thomsen er tillidsmand for 150 buschauffører på Station Vest i Aarhus, deriblandt de fire, der er blevet smittet. Han hjalp i går Styrelsen for Patientsikkerhed med at finde frem til de chauffører, der har været i kontakt med den seneste smittede.

- Det har været et kæmpe arbejde for styrelsen. De har ringet rundt og foretaget grundige interview med en lang række chauffører for at vurdere, hvem der skulle sendes hjem i selvisolation, og hvem der skulle testet. Jeg tror, det drejede sig om 43-45 chauffører, der blev kontaktet, fortæller Teddy Thomsen til A4 Arbejdsliv.

Stemningen blandt de hjemsendte chaufører er rimelig god, vurderer Teddy Thomsen. Der er ifølge ham ingen, der er har vist tegn på at være meget bekymrede.

- Nogle synes, det er træls, de er blevet sendt hjem og ikke kan passe deres arbejde. Men der har ikke været en eneste, der ikke synes, det har været i orden, at der er blevet taget hånd om det på den her måde. Vi prøver i det hele taget at bevare en galgenhumor omkring det, siger Teddy Thomsen.

Penge håndtering og åbne dører

Hjemsendelse og selvisolation er ikke nok til at hyle de aarhusianske chauffører ud af den. Men det er der til gengæld noget andet, der er:

- Vi skal fra i dag (torsdag, red.) til igen at veksle penge for passagerne. Det har ellers ikke været muligt under coronakrisen. Det er chaufførerne stærkt utilfredse med. Det har fungeret rigtig fint, at den mulighed ikke har været der, så vi er uforstående overfor, at det igen skal være muligt, især situationen taget i betragtning. Det er virkeligt ikke særlig smart, siger Teddy Thomsen.

I de aarhusianske busser skal passagerer selv trække en billet i en automat i bussen, men de har den mulighed at få vekslet sedler af chaufføreren. Desuden kan passagerne gå ind ad alle dørene i bussen. Under coronakrisen har den forreste dør været lukket, men for få uger blev det igen muligt  at gå ind af fordøren.

LÆS OGSÅ: Forslag: Giv gratis mundbind i offentlig transport

- At fordørene er blevet åbnet, og chaufførerne nu igen skal håndtere penge, det er ikke skide smart. Det burde man vente med, til der var bedre styr på smittesituationen. Helt overordnet set mener jeg, at man burde tage pengehåndtering væk fra chaufførerne for at beskytte dem, siger den faglige sekretær Frank Nielsen.

Styrelsen for Patientsikkerhed, Aarhus Kommune, Region Midtjylland, Østjyllands Politi har indkaldt til pressemøde om situationen i Aarhus torsdag klokken 11.

Chaufførerne er ansat af Busselskabet Aarhus Sporveje, og her forstår HR-chef Bjarne Larsen godt chaufførernes bekymring:

- Jeg kan godt forstå, man er nervøs. Det er vi alle sammen. Men det er Midttrafik, der definerer, hvordan det skal håndteres. Det er ikke det enkelte busselskab. Oprindeligt havde vi lukket fordøre, de forreste sæder skulle være tomme, og chaufførerne måtte ikke tage imod penge. Men i forbindelse med at smittetrykket er faldet, har Midttrafik også lempet på restriktionerne, og det sidste man har ændret på er, at chaufførerne skal veksle penge igen.  Det er dog forbrugerombudsmanden, der har pålagt trafikselskaberne, at de skal kunne håndtere kontanter, der hvor der foregår billetsalg.

Det bekræfter Jeppe Sørensen, der er projektleder i Midttrafik:

- Vi er blevet det pålagt af forbrugerombudsmanden. Forinden har der været en del dialog frem og tilbage. Vi gør alt, hvad vi kan for at skabe tryghed for chaufførerne. Vi tilbyder dem blandt andet en startpakke med værnemidler, vesir, håndsprit og handsker.

Desuden fortæller Jeppe Sørensen, at Midttrafik har lavet en kampagne, hvor man opfordrer passagerne til ikke at benytte kontanter, og hvis man gør det, så skal mand bære mundbind.