Busbossen: Vi har ret til at lure på ansatte

16. jun 2013, 06:00
Busselskabet Midttrafik er blevet meldt til Datatilsynet af FOA Aarhus for at overtræde persondataloven.

Busselskabet Midttrafik er blevet meldt til Datatilsynet af FOA Aarhus for at overtræde persondataloven i forbindelse i forbindelse med sagerne mod ni buskontrollører.

Busselskabet har brugt data fra buskontrollørernes arbejdsredskaber til at opbygge sagerne, men ikke fortalt kontrollørerne om det, siger fagforeningen.

Midttrafik har ikke ønsket at stille op til interview, men vicedirektør Mette Julbo har kommenteret sagen i en mail til Avisen.dk:

"Vi må vente at se, hvad Datatilsynet siger, hvis de overhovedet går ind i sagen. Vores jurister fastholder, at Midttrafik må bruge data fra gps og pda ved begrundet mistanke om uregelmæssigheder."

FOA Aarhus mener, at I forfølger fagligt aktive: Hvad siger I til det?

"Det vil jeg blankt afvise. Vores jurister har rådet os til, at vi skal gennemgå alle kontrollører, når der er begrundet mistanke om uregelmæssigheder. Der er indtil videre fundet uregelmæssigheder ved måden, de kontrollerer på, hos seks kontrollører. De er henholdsvis bortvist/suspenderet. To af disse seks er fagligt aktive som henholdsvis tillidsrepræsentant og suppleant. Tre er bortvist/afskediget for misbrug af cpr. Her er én ud af tre fagligt aktiv som sikkerhedsrepræsentant."

Har I fortalt de ansatte, at oplysningerne fra deres elektroniske arbejdsredskaber kunne bliver anvendt til at se, om de passede deres arbejde?

"Det ved jeg faktisk ikke. Men når der er tale om begrundet mistanke om uregelmæssigheder, har vores jurister vurderet, at vi skal bruge det materiale, som er til rådighed (pda og gps)."

Mener I, at det er i orden at bruge oplysningerne til det formål, uden at oplyse de ansatte om det?

"Det mener vores jurister, det er."

Så er der cpr.-registret. En sag handler vist om, at man har tjekket sit eget og kærestens cpr.-nummer, en anden om at tjekke chefens data. FOA kalder jeres reaktion en overreaktion. Hvad siger I til det?

"Det er Midttrafiks opfattelse, at al brug af adgang til cpr. registret, der ikke sker i tjenstligt øjemed, er misbrug af systemet, uanset hvilke intentioner eller omstændigheder, der måtte gøre sig gældende. Midttrafik ser med stor alvor på brug af cpr. registreret, der ikke sker som led i tjenesten."