Tæt på verden: Bunker af lig skal hjælpe Mugabe i valgkamp

7. apr 2011
Hundredevis af næsten friske lig er 30 år gamle, siger Mugabes regering. Se bare, hvor morderiske de hvide var.

Hundredevis af lig fundet i en massegrav i det nordlige Zimbabwe er rekrutteret i Robert Mugabes valgkamp. Senere i 2011 skal der være valg, hvor Robert Mugabe håber at afslutte sin problematiske to-år lange magtdeling med ærkefjenden, premierminister Morgan Tsvangirai.

Myndighederne påstår, at ligene stammer fra guerillaer, som det hvide rhodesiske styre dræbte i 1970'erne, hvor lokalbefolkningen gjorde oprør og vandt frihedskampen fra det hvide rhodesiske styre.

Indtil nu er der fundet 849 lig, og der skulle være fire mineskakter mere med døde.

Imidlertid har mange af ligene stadig hud og kropsvæsker, hvilket ikke tyder på, at de er 30 år gamle. Journalister, der har været nede i skakten, har set lig, der stadig drypper blod. Ligstank holder ikke mere end en måneds tid, siger eksperter.

Oppositionen i vanskeligheder

I forbindelse med Robert Mugabes udskrivning af valg har politi og sikkerhedsfolk forbudt Tsvangirais parti at holde valgmøder, politikere fra partiet er blevet arresteret og udsat for vidtløftige anklager. Jagten er gået ind på menneskeretsaktiviter.

Tsvangirais parti har ikke påstået, at de mange lig i mineskakterne er eller kunne være hans tilhængere, der forsvandt under valgkampen i 2008. Den 6. april holdt partiet en mindehøjtidelighed for deres mange døde under valgkampen.

Men massegraven er blevet et aktivt emne i valgkampen, fordi de hvide overgreb på befolkningen for 30 år siden kan miskreditere Mugabes modstandere og talrige internationale kritikere.

Udgravning i gang

Patologer mener, at de døde må være ofre fra tidligere valgkampe eller landets omfattende politiske vold. Stanken fra mineskakten er voldsom og rundt omkring på jorden ligger stabler af ligrester til skue, skriver Associated Press.

Landbyboere ses på TV kræve alle hvide smidt ud af Zimbabwe. Busser fulde af skolebørn valfarter til stedet, der ligger ca. 200 kilometer fra hovedstaden Harare.

Udgravningen blev indledt af en veterangruppe tæt knyttet til Mugabes parti, ZANU-PF. Arbejdet er siden overtaget af myndighederne. Borgere opfordres på stats-tv til at besøge guldminen med de mange lig for at se de tidligere magthaveres egne overgreb på menneskerettighederne.

[pagebreak]Amnesty International

Amnesty International opfordrer til at professionelle får lov til at undersøge ligene og identificere de døde, men regeringen skraber i stedet ligresterne sammen i plastiksække, så de hurtigt kan blive begravet.

”Der er begået en kriminel handling her, og udgravningen bør undersøges,” siger Amnestys vicedirektør for Afrika, Michelle Kagari. ”Vi må finde ud af, hvem de er og hvordan de døde. Ofrenes familier skal have en chance for at begrave deres pårørende ordentligt.”

Holdningen til udgravning af massegrave i Zimbabwe er vigtig, for Amnesty forventer, at mange flere vil blive fundet. Tusinder blev dræbt i Matabeleland og Midlands provinserne i 1980'erne. Ofrene er smidt i mineskakter og andre former for massegrave, hedder det.

Oprøret i Matabeleland

Observatører mener, at Mugabes styrker efter selvstændigheden massakrerede 20.000 civile i Matabeleland. De forsøgte at gøre oprør imod hans styre. Mange er aldrig identificeret eller begravet formelt, men henligger i massegrave i bushen.

Zimbabwes minister for ”afrikansk bemyndigelse”, altså at give indflydelse og færdigheder til afrikanerne, siger, at ånderne har nægtet at ligge stille, og at de via traditionelle ritualer vil identificere ofrenes indentitet. Ånder ønsker at vise, hvad de hvide gjorde imod afrikanerne for 30 år siden.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.