Lars_i_kiosk
47-årige Lars Carlsen er dybt frustreret over, at hans indtægt konstant bliver udfordret med nye retningslinjer, uden at han bliver kompenseret. Foto: Maja Skov Vang

'Hold kæft, hvor skal vi være omstillingsparate'

18. sep 2020, 14:22
Siden Lars Carlsen åbnede en bar i København i maj, har der været et utal af skiftende retningslinjer, som han og personalet har skulle indordne sig under. Nu er der kommet endnu et påbud, der betyder, at han mister to timers indtjening om dagen. Alligevel har han ikke en eneste gang kunnet få hjælp fra hjælpepakkerne.

Mens virksomheder lukkede, ledigheden steg, og coronasmitten var høj, åbnede Lars Carlsen i maj en øl-bar på Nørrebro i København.

Mod alle odds blev baren med specialøl og livemusik en succes. Samtidig har han skulle drive sit mikrobryggeri People Like Us og en ølkiosk på Amager.

LÆS OGSÅ: Lars sagde sit job op som speciallærer: Nu ansætter han autister til sit succesfirma

Trods alverdens corona- restriktioner og nedgang i ølsalget har People Like Us overlevet. De har dog ikke undgået at måtte afskedige en del af deres personale.

-  Vi har ikke passet ind under en eneste af hjælpepakkerne. Vi har klaret os igennem ved flid og en kæmpe omstillingsparathed fra vores medarbejdere. Men der kommer jo også et tidspunkt hvor likviditeten stopper, siger Lars Carlsen til A4 Arbejdsliv.

Vi risikerer, at folk er så bange for at gå i byen, at de slet ikke kommer
Lars Carslen, ejer af People Like Us 

Derfor var det også et ekstra hårdt slag i ansigtet, da der fredag endnu engang kom restriktioner fra myndighederne. Denne gang i form af, at barer og restauranter skal lukke klokken 22.

- Vi mister to timers omsætning hver dag. Vi nåede lige en kort periode at have åbent til klokken 2, så var det klokken 00, og nu er vi tilbage på 22. Det er umuligt at skabe en ordentlig struktur, for hold kæft hvor skal vi være omstillingsparate. De indfører mange restriktioner, der har store konsekvenser for barer og restauranter, uden samtidig at tilbyde nogen form for kompensation. Det er ikke fair, siger han.

Festen bliver spredt

Lars Carlsen driver sin virksomhed som en socialøkonomisk virksomhed, der blandt andet har 50 ansatte med psykiske diagnoser. Derfor har han mulighed for at søge om midler gennem EU-programmet EaSI (Det europæiske program for beskæftigelse og social innovation). Han havde netop fået forhandlet en aftalte på plads, da udmeldingen om de nye restriktioner kom.

- Det ændrede jo alt. Nu skal vi til at lægge et helt nyt budget. Det er simpelthen så frustrerende.

Virksomhedsejeren frygter også, hvad de nye åbningstider kommer til at betyde for hans virksomhed.  

Regeringens strategi minder om en vejrudsigt. Der er ingen, der aner, hvad der kommer til at ske, og det hele virker meget tilfældigt
Lars Carslen, ejer af People Like Us 

- Det er svært at sige, om det vil have konsekvenser for personalet. For vi ved ikke, hvad det her gør ved kundernes adfærd. Vi risikerer, at folk er så bange for at gå i byen, at de slet ikke kommer. Vi risikerer også, at de ikke gider at gå i byen, når de skal gå hjem klokken 22, siger han og fortsætter med at fortælle om sin holdning til de nye restriktioner:

- Regeringens strategi minder om en vejrudsigt. Der er ingen, der aner, hvad der kommer til at ske, og det hele virker meget tilfældigt. Det giver ingen mening at lukke barerne klokken 22. Folk skal nok finde en fest et andet sted. Man risikerer at sprede festen og gøre den ukontrollabel i stedet for at lade festen blive på barerne, hvor der er den kontrol, som vi har øvet os i at overholde siden maj.

Har I overvejet at give op?

LÆS OGSÅ: Mikkeller-ejer om ny corona-mavepuster: 'Et hårdt slag i ansigtet'

- Vi er i gang med at skabe et sted, der kan noget unikt. Det ville ikke være i vores ånd at give op. Vi er startet under coronaen, og vi ved jo i virkeligheden ikke, hvordan omsætningen ville være uden corona. Men det er et stort problem, at vi ikke aner, hvad reglerne er i morgen. Så spørg mig igen om to uger, hvordan jeg synes, det går, siger Lars Carlsen.