Brud til præst: Skal du nævne Gud?

9. aug 2013, 06:00
Præsten skal agere chauffør for konfirmander og designe bryllupper med Starwarstema. Kirkegængere er blevet mere krævende og besværlige, føler mange præster ifølge en ny undersøgelse.

Maden skal være trendy, kjolen skal være en prinsesse værdig, og hele herligheden skal filmes og foreviges på Facebook.

Danske brudepar anno 2013 har tårnhøje forventninger til den store dag. Det mærker landets præster, der i en undersøgelse svarer, at blandt andet brudepar er blevet mere besværlige og krævende.

"I dag skal vi iscenesætte livet. Alt skal foreviges og smides op på sociale medier. Ved for eksempel et bryllup er vi selv instruktører, og præsten er nogle gange bare en statist, der er med i filmen," siger livsstilsekspert Helle Lundsgaard.

Behøver du snakke om Gud og Jesus?

I en undersøgelse, som Avisen.dk har foretaget blandt 558 sognepræster svarer to ud af ti, at brudepar er blevet mere krævende og besværlige.

De forelskede par er ikke de eneste, der presser præsterne.

En lige så stor andel af præsterne, nemlig to ud af ti, mener, at forældre til konfirmander er blevet mere krævende. Det samme gælder pårørende til afdøde, der skal begraves. Til sammenligning mener kun få procent, at kirkebrugerne er blevet mindre krævende.

Som eksempler på krav skriver præsterne blandt andet, at konfirmanders forældre vil have deres poder fragtet rundt i bil og bestemme datoen for konfirmationen efter, hvornår de har booket festlokaler. Andre beder om, at Jesus og Gud ikke nævnes i præstens prædiken.

Det er det samme som med lærerne

Erhvervspsykolog Henrik Rosenstjerne, der før har undersøgt præsters arbejdsmiljø, bekræfter krævementaliteten.

"Det er en almindelig samfundsmæssig tendens, som for eksempel folkeskolelærere også mærker. Vi kigger kun på os selv og vores egne børn, og vi forventer, at vores krav bliver indfriet," siger han.

Men præsterne bør ikke bøje sig for enhver pris, mener han.

"Her bør præsterne sige, hør her, det her er mit område, som jeg har forstand på," siger Henrik Rosenstjerne.

Ole Bloch Knudsen, klinisk psykolog ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, bakker ham op.

"Hvis ritualer skal gradbøjes og ændres, og præsten risikerer konflikt ved at sige nej, kan det nemt blive en psykisk belastning," siger han.

Det er de voksne, der er besværlige

Nogle præster bemærker dog også i undersøgelsen, at de betragter de øgede krav som noget positivt og et udtryk for engagement.

Mens konfirmandforældre, brudepar og pårørende til afdøde ifølge præsterne er blevet mere krævende, er det samme ikke tilfældet for kirkegængere generelt. Dem oplever kun hver tyvende præst som mere besværlige.

Konfirmanderne selv efterlader et bedre indtryk end deres forældre. Cirka hver sjette præst opfatter de kære teenagere som mere krævende end tidligere, mens lige så mange mener, at det er gået den modsatte vej.

PÅ JOB I KJOLE OG KRAVE

 

Jobbet som præst er et kald og en livsstil. Men præster er også offentligt ansatte med de pligter og rettigheder, der følger med.

 

Avisen.dk stiller i de kommende uger skarpt på præsters arbejdsliv i krydsfeltet mellem stat og religion.

 

Undersøgelsen:

Avisen.dk har i en undersøgelse spurgt samtlige danske sognepræster:

 

"Er det din oplevelse at disse grupper er blevet mere krævende og besværlige i forhold til kirken og præsten de senere år?"


 • Konfirmander:
  Mere krævende og besværlige - 16 procent
  Ingen ændring - 65 procent
  Mindre krævende og besværlige - 17 procent
 • Forældre til konfirmander:
  Mere krævende og besværlige - 23 procent
  Ingen ændring - 68 procent
  Mindre krævende og besværlige - 7 procent
 • Brudepar:
  Mere krævende og besværlige - 22 procent
  Ingen ændring - 71 procent
  Mindre krævende og besværlige - 5 procent
 • Pårørende til afdød, der skal begraves:
  Mere krævende og besværlige - 18 procent
  Ingen ændring - 78 procent
  Mindre krævende og besværlige - 4 procent
 • Kirkegængere generelt:
  Mere krævende og besværlige - 6 procent
  Ingen ændring - 88 procent
  Mindre krævende og besværlige - 6 procent

 

558 præster - eller cirka hver tredje præst i danmark, har besvaret spørgsmålet, der indgik i en bredere spørgeskemaundersøgelse om præsters arbejdsforhold.