Brok i byrådet: De fiser den af på Facebook

4. nov 2013, 09:07
Skidtsnak, borgmesterhad og dovenskab. Det er kollegaen, der forpester arbejdsmiljøet, mener flere kommunalpolitikere.

Stemningen kan blive decideret ond, når kommunalpolitikere tørner sammen til budgetforhandlinger og udvalgsarbejde. Mange er frustrerede over kollegaerne, der ikke har forberedt sig, eller sidder på Facebook for skatteborgernes penge.

"Det er frustrerende når min sidemand ikke har læst dagsordenen, og ikke kan deltage med noget ordentligt at sige," siger kommunalpolitiker i Ballerup kommune, Jarne Rasmussen (O).

"Det irriterer mig, at mange sidder på Facebook med deres ipad, når der bliver holdt oplæg. Jeg synes, man skylder hinanden at følge med," siger Flemming Brank (C), der er kommunalpolitiker i Frederiksberg kommune.

Arbejdsmiljøet for kommunalpolitikerne er kendetegnet ved meget arbejde til en lille løn. Når det er sagt, er det kollegaernes opførsel, og samarbejdet i kommunalbestyrelserne, der lægger grund til de største frustrationer.

Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet, der har spurgt 1.200 politikere om arbejdsforholdene i deres kommunalbestyrelser.

"Politikerne irriterer sig over, at folk ofte stemmer uden at være ordentligt inde i sagerne. De kommer for sent, og overholder ikke aftalerne. Derfor står blandt andet kollegaerne for de største frustrationer i politikernes hverdagen," siger adjunkt Morten Jakobsen, der står bag undersøgelsen.

Samtidig viser en undersøgelse fra Kora at over halvdelen af kommunalpolitikerne oplever, at debatten ved kommunalbestyrelser er præget af upassende personangreb.

Hårde toner

Det er ikke småting kommunalpolitikerne må lægge øre til, og tonen i arbejdsmiljøet er hård i flere kommuner.

"Der er nogle, der går mere efter manden, end efter sagen, og det er jo møgtrættende. Folk rotter sig sammen, og glemmer at have respekt for deres kollegaer," siger Flemming Brank (C), der er kommunalpolitiker i Frederiksberg kommune.

Især borgmesteren er i flere kommuner skydeskive for de hårde toner.

"Der går lidt gadedreng i den nogle gange, når folk bare skyder løs på borgmesteren", siger Ole Svendsen (A) fra Dragør kommune.

Også de nye poltikere bliver mødt med hårde ord fra kollegaen.

"Da jeg første gang kom til møde i kommunalbesytrelsen, var der en i SF, der mente, at jeg bare var barber, og skulle blande mig udenom," siger Ivan Fogtmann (O) fra Hvidovre kommune.