Claus_von_E
Formand for 3F's byggegruppe Claus von Elling annoncerer fra scenen, at der er indgået en overenskomst med FBC. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Dramatisk nyt ved demonstration: Underskriver overenskomst på Femern-projektet

28. sep 2020, 13:42
Fagligt slagsmål på danmarkshistoriens største anlægsprojekt ser ud til at have nået en afslutning.

BAT-kartellet har mandag ved middagstid underskrevet en overenskomst med hovedentrepenøren på Fermern-projektet, det hollandske konsortium Femern Belt Contractors (FBC).

Det fortæller formand for 3Fs byggegruppe Claus von Elling til en demonstration bestående af en større forsamling byggearbejdere foran Arbejdsretten mandag eftermiddag.

FBCs danske advokat Michael Møller Nielsen bekræfter overfor A4 Arbejdsliv, at der netop er underskrevet en overenskomst.

- Det er vigtigt med et godt samarbejde med arbejdsmarkedets parter på alle niveauer. FBC og BAT-kartellet har netop underskrevet en overenskomst for TDR-projektet, siger Michael Møller Nielsen.

Fermern-forbindelsen, der er danmarkshistoriens største anlægsprojekt til en værdi af 53 milliarder kroner, har været omdrejningspunkt i en voldsom faglig strid, som A4 Arbejdsliv og Fagbladet 3F kunne fortælle for to uger siden.

LÆS OGSÅ: Firmaer på milliarddyr Femern-tunnel nægter overenskomst: Fagforbund i oprør

Artiklen fortsætter efter  videoen

Fagligt slagsmål på danmarkshistoriens største anlægsprojekt ser ud til at have nået en afslutning.

Slået op af A4Mandag den 28. september 2020

I tre måneder har FBC og de to underentreprenører Van Oord Dredging og Boskalis Internationals ansatte arbejdet uden overenskomst.

Den manglende overenskomst har betydet, at de 30-35 hollandske arbejdere, der er i færd med at anlægge en arbejdshavn og forberede havbunden til Fermern-forbindelsens betonelementer, har haft en arbejdstid på 12 timer om dagen - 28 dage i streg.

Den manglende overenskomst fik BAT-kartellet til at sende et konfliktvarsel til hovedentreprenøren. FBC mente dog ikke, de var den rigtige part, da de alene er et administrationsselskab uden ansatte.

Det var dette stridsmål, der skulle behandles i Arbejdsretten mandag og grunden til, at de mange byggearbejdere demonstrerer. 

 Artiklen fortsætter efter billedet

Byggearbejderne foran Arbejdsretten er utilfredse med, at 30-35 hollandske arbejdere har arbejdet uden overenskomst på Femern-forbindelsen. Foto: Kristoffer Nordskov

Men det er lykkedes BAT-kartellet, der er en sammenslutning af forbund med medlemmer i bygge- og anlægsbranchen, at underskrive en overenskomst med det hollandske konsortium kort tid inden, retsmødet skulle gå i gang.

Palle Bisgaard, næstformand og faglig sekretær i 3F Byggegruppen, fortæller, at det er i 11. time, at parterne i nat er blevet enige om en aftale.

- Der har været et hårdt pres, og en konflikttrussel hængende over FBC i de sidste tre måneder. Og jeg tror også, at der har været et meget stort politisk pres på FBC for at afslutte denne her konflikt. Den danske model baserer sig jo på, at arbejde, der bliver udført i Danmark, er overenskomstdækket af danske overenskomster, og det er det, vi er lykkedes med nu, fortæller han til A4 Arbejdsliv.

Overenskomsten baserer sig ifølge Palle Bisgaard grundlæggende på de overenskomster, som 3F har med Dansk Byggeri.

- Derudover er der en lang række forbedringer, der blandt andet giver højere løn, fuldt kædeansvar i overenskomsten og en række mindre forbedringer af overenskomsten på mange områder, siger Palle Bisgaard, der også forklarer, at man har sikret de ansatte et fridøgn, så de ikke længere skal arbejde 12 timer om dagen - 28 dage i streg.

Der er god stemning foran Arbejdsretten, og det er tydeligt, at det er en festdag for fagbevægelsen. Fra scenen udbringer Claus von Elling en skål, mens en af de fagligt aktive brænder et romerlys af.

 - Det er IKKE de gules fortjeneste. Det er vores fællesskab, det er byggegruppen i 3F, det er forbundene i BAT. Det er dem, der har gjort, at vi står her i dag og kan fejre det, siger en begejstret Morten Skov, næstformand i FH fra scenen og modtager klapsalver.

Næste skridt bliver at involvere Folketingets partier og beskæftigelsesministeren for at få lukket det hul i loven, der ifølge FH gjorde det muligt at have en 12-timers arbejdsdag, siger Morten Skov til de mange fagligt aktive foran Arbejdsretten, der nu drikker champagne, som 3F deler ud.

Det er tydeligt, at det er en festdag for fagbevægelsen. Foto: Kristoffer Nordskov

LÆS OGSÅ: Femern-arbejdere skal bygge tunnel 12 timer om dagen - 28 dage i træk: 'Manual til social dumping'