Just_Eat--medium
3F og Dansk Erhverv forhandler i disse uger om en brancheaftale, som vil sikre bedre løn og ansættelsesvilkår for de bude, der bringer mad ud til danskerne. Til at begynde med vil aftalen dog kun gælde for madudbringningsfirmaet Just-Eats bude. Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

Banebrydende overenskomst: Ordnede forhold på vej til madbude

16. okt 2019, 21:50
3F og Dansk Erhverv er på trapperne med den første overenskomst for bude, der bringer mad ud.

3F og Dansk Erhverv forhandler i øjeblikket på den første brancheaftale i Danmark for madbude. Den vil sikre bedre løn og ansættelsesvilkår for de bude, der bringer mad ud til danskerne.

Det skriver A4 Arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Ny ferielov forvirrer: - Jeg er konsekvent bagud på feriedage

Indtil nu har madudbringningsbranchen været en af de mest uorganiserede områder på det danske arbejdsmarked, og branchen er stærkt præget af platformsarbejde og løse ansættelser.

Forhandlingssekretær John Bondbjerg fra 3F forklarer, at den såkaldte ’landsdækkende brancheaftale' med Dansk Erhverv kun vil gælde de firmaer, der er medlem af Dansk Erhverv, og som har bude ansat. Det er i øjeblikket kun Just-Eat.

Du kan læse hele historien på A4 Arbejdsliv.

I stedet for at presse arbejdsgiverne via aktivisme og strejker har 3F ifølge John Bondbjerg valgt at gå dialogens vej. 

- Vi kunne godt have gået hårdere til arbejdsgiverne, men vi ved, at Just-Eat faktisk ønsker en overenskomst. De vil bare gerne have, at resten af udbringningsbranchen følger med. Vi håber jo også, at overenskomsten kan lægge et pres på deres konkurrenter til også at tegne overenskomst, siger John Bondbjerg til A4 Arbejdsliv.

Han vurderer, at en brancheaftale, der dækker alle madudbringningsfirmaer i Dansk Erhverv, vil kunne fungere som et brohoved for at få resten af madudbringningsbranchen til at tegne overenskomst.

Dansk Erhverv bekræfter over for A4 Arbejdsliv, at man er i gang med at forhandle den landsdækkende brancheaftale på plads med 3F, men vil ikke uddybe yderligere, inden aftalen er på plads.

Selvom ingen af parterne ønsker at gå i detaljer i forhold til de igangværende forhandlinger, så ser 3F den kommende aftale som en konsolidering af den danske model, fordi aftalen sikrer, at budene ikke presser arbejdsmarkedet ved at arbejde uden at få pension, feriepenge og løn under sygdom.

Den 27. september fik Norge sin første overenskomst for madbude, da madudleveringsvirksomheden Foodora tegnede overenskomst med det norske Fellesforbundet. Den sikrer markant bedre forhold for budene. Forud for overenskomsten blev der strejket i over en måned.

Du kan læse hele historien på A4 Arbejdsliv.