Efter konkursen i Thomas Cook har gjort hundredtusinder af strandede passagerer afhængige af hjælp fra den britiske stat, har premierminister Boris Johnson kritiseret, at cheferne i det 180 år gamle rejseselskab fik så høje lønninger op til sammenbruddet. I alt er der planlagt over 1000 nødflyvninger for at hente strandede passagerer. Foto: Don Emmert/AFP/Ritzau Scanpix

Boris Johnson langer ud efter velbetalte topchefer efter kollaps

24. sep 2019
De velbetalte ledere burde have garderet sig bedre mod denne krise, siger premierminister om Thomas Cook.

Efter konkursen i Thomas Cook har gjort hundredtusinder af strandede passagerer afhængige af hjælp fra den britiske stat, har premierminister Boris Johnson kritiseret, at cheferne i det 178 år gamle rejseselskab fik så høje lønninger op til sammenbruddet.

Rejseselskabet solgte årligt hoteller, feriecentre og flybilletter til 19 millioner mennesker.

Lige nu står 600.000 rejsende i Cuba, Cancun, Cypern eller andre steder langt fra deres hjem og er afhængige af hjælp til hjemtransport fra enten den britiske regering eller forsikringsselskaber.

Johnson, som deltager i FN's klimatopmøde i New York, siger, at han er i tvivl om, hvorvidt den britiske stat skal være ansvarlig for handlinger, som velbetalte direktører og rejseoperatører skulle have garderet sig mod.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Jeg har en del spørgsmål - blandt andet om, hvorvidt det er i orden, at direktører eller andre om bord betalte sig selv store summer, når hele selskabet pludselig kan kollapse på den måde, siger Johnson og tilføjer:

- Det er nødvendigt med et system, hvor rejseorganisationens operatører forsikrer sig mod sådanne udviklinger. Det er vigtigt, at lignende udviklinger ikke sker i fremtiden, hvor skatteyderne - staten - skal træde ind og hente folk hjem.

Nødflyvninger bragte mandag op mod 15.000 personer hjem til Storbritannien på 64 fly. Omkring 135.000 andre ventes i de kommende 13 dage. 74 flyvninger er planlagt tirsdag for at hente 16.500 strandede. I alt er der planlagt over 1000 nødflyvninger for at hente strandede passagerer.

Thomas Cook har en gæld på 1,7 milliarder pund (14,4 milliarder kroner).

/ritzau/Reuters