Borgmestre: Vi kan trimme for milliarder!

6. okt 2013, 04:00
Regeringen vil spare 12 milliarder på smarte løsninger. Tre ud af fire borgmestre vender tommelen opad.

Der er slet ikke skåret ind til benet. Sosu-assistenten kan arbejde smartere, arbejdsgange kan ændres og pædagogernes arbejdstid kan måske bruges mere effektivt!

Det siger tre ud af fire borgmestre i en ny rundspørge, som Epinion har lavet. De forventer nemlig, at de kan levere deres andel af de 12 milliarder kroner, som regeringen vil hente inden 2020 ved at modernisere det offentlige.

”Det er selvfølgelig positivt," siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S).

Han ser borgmestrenes svar, som en understregning af, at velfærden ikke behøver at lide, når der tænkes i smarte løsninger:

"Effektiviseringer behøver ikke nødvendigvis at være et negativt ord. Det kan også betyde, at man gør det hele til samme penge, eller man gør nogle ting lige så godt til færre penge."

12 milliarder smarte kroner

Epinions undersøgelsen er foretaget for syv fagforbund, der repræsenterer offentligt ansatte.

Ud af 54 adspurgte borgmestre, forventer 41, at de kan gennemføre effektiviseringer, der svarer til deres andel af de 12 milliarder kroner.

Det synspunkt har opbakning fra formanden for den såkaldte Produktivitetskommission, der har haft den offentlige sektor under lup.

Professor Peter Birch Sørensen har sagt, at det ikke er urealistisk at forvente, at der kan spares 12 milliarder kroner i den offentlige sektor frem mod 2020.

Det mener imidlertid formanden for FOA, der er meget overrasket over borgmestrenes svar. De er alt for optimistiske, mener Dennis Kristensen, der repræsenterer 193.000 offentlig ansatte som blandt andet pædagoger, sosu-assistenter og brandmænd.

”Alle erfaringer viser, at det er langt, langt vanskeligere at få effektiviseringer til at virke, end de lader forstå,” siger han.

Pilen peger på --> arbejdstid

Regeringens vækstplan forudsætter, at der blandt andet sker smarte landvindinger på områder som digitalisering og velfærdsteknologi.

Men FOA mener ikke, at der er et særligt stort potentiale for besparelser på de to områder.

Derfor frygter de, at de offentlige ansattes aftaler om arbejdstid i stedet bliver krumtappen i regeringens plan.

”Lærerne og underviserne fik forpremieren i foråret. Pilen peger i høj grad på de ansattes arbejdstidsregler,” siger Dennis Kristensen.

Fakta fra undersøgelsen

Spørgsmål til borgmestrene: Regeringen mener, at kommuner, regioner og stat skal effektivisere for 12 mia. kr. frem til 2020. Forventer du, at jeres kommune vil kunne gennemføre effektiviseringer svarende til jeres andel af de 12 mia. kr.?

  • Ja: 41 borgmestre
  • Nej: fire borgmestre
  • Ved ikke: Ni borgmestre

Kilde: Epinions undersøgelsen foretaget for syv forbund, der repræsenterer offentligt ansatte.