Borgmester: Sejlrende skal få Lindøfolk i job

14. apr 2010
Fremtiden ser dyster ud for Kerteminde Kommune i takt med, at Lindøværftet svinder ind

Lukningen af Lindøværftet får arbejdsløshedskøen til at eksplodere i Kerteminde Kommune.
Det varsler jobcenterchefen i kommunen, som er aldeles bekymret for de mange fyrede.

”Vi frygter en fordobling over de kommende år,” siger den lokale jobcenterchef Finn Udsen.

Ledigheden i Kerteminde Kommune er i forvejen fordoblet det sidste år. I februar måned 2009 var der 385 arbejdsløse. Året efter: 643.

Finn Udsen forudser således en travl fremtid for jobcentrets medarbejdere efter gårdagens fyring af 354 Lindøværftsarbejdere. Inden årets udgang vil i alt 1500 være sendt ud i ledighedskøen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Det er en meget stor udfordring for et mindre jobcenter som os. Vi får rigtig rigtig travlt med de næste år,” siger chefen, som tilføjer, at de allerede er  i gang med at rådgive og vejlede på selve værftet. Her har Kerteminde Jobcenter slået sig sammen med jobcentret i Odense Kommune i et forsøg på at klæde værftarbejderne på til nye job.

”Lige nu er der to mand ude på Lindøværftet, som vejleder arbejderne og fortæller om deres muligheder, rettigheder og pligter,” siger Finn Udsen.

Ny sejlrende skal skaffe job

På Kertemindes rådhus tager man tingene med sindsro.

"Vi har intet overblik over, hvor meget lukningen på Lindø vil betyde," siger direktøren for kommunens voksenforvaltning, Marianne Rasmussen.

Selv om Kerteminde Kommune mister sin absolut største virksomhed, er det ikke deres opgave at tiltrække nye arbejdspladser, forklarer Morten Rebsgaard, leder af det sekretariat, Kerteminde og Odense Kommune har oprettet til at håndtere lukningen:

"Vi går ikke ud og trækker virksomheder til Lindø. Det må være op til det private. Hvad de gør, må være deres beslutninger."

Byens borgmester Sonja Rasmussen overvejer stadig fremtiden for byens arbejdsløse. Hun sætter sin lid til en udvidelse af Odense Havns sejlrende.

"Vi har lavet to styregrupper, flyttet to medarbejdere fra Kerteminde jobcenter ud på værftet og holdt en konference med områdets virksomheder for at høre, hvad der er af gode idéer. Og så vil Odense Havn investere i at udvide sejlrenden. Det kan måske give mere havnetrafik til området."

 

Lindø lukker

I denne uge fyrede Danmarks sidste store skibsværft cirka 360 medarbejdere - alt fra klejnsmede til svejsere og kantinemedarbejdere.

Skibsbyggeriet på Lindøværftet lukker for altid. Sidst på efteråret vil blot 500 af de nuværende 2000 ansatte være tilbage. I 2012 ingen.

Medregnet underleverandører vil lukningen ramme op til 6000-8000 danske arbejdspladser.

Værftet, der officielt hedder Odense Staalskibsværft, blev indviet i 1959. Siden 2003 har det haft årlige underskud på i alt 5,5 mia. kroner. Med et statslån på 2,6 mia. flytter ejer A.P. Møller-Mærsk nu skibsproduktionen fra Nordfyn til Asien.

De tomme bygninger bliver forsøgt lejet ud. Der er aftale med skibsreparatørerne Fayard, som medbringer cirka 400 ansatte fra Fredericia, og vindmøllefirmaet Skykon, der vil oprette omkring 200 arbejdspladser.