20170728-105446-5-1920x1078we
Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), ønsker mere fokus på behandling af stress blandt borgerne. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Borgmester om overfyldte stressklinikker: Vi er nødt til at sortere mennesker fra

5. sep 2020, 08:30
Stressklinikkerne i København har ikke kunne følge med behovet. Nu bliver det tilført flere penge, men sundheds- og omsorgsborgmesteren havde håbet på flere midler.

Der bliver skruet op for kapaciteten på de såkaldte stressklinikker i København, så flere stressramte borgere kan få hjælp. Men indsatsen mod stress får ikke tilført så mange penge, som sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Sisse Marie Welling (SF) havde håbet.

Det står klart efter, at Københavns Kommune har afsluttet budgetforhandlinger for 2021 i denne uge, hvor borgmesteren kun fik halvt så mange penge til området, som hun havde håbet. Så spørgsmålet er, hvad stressramte borgere går glip af.

- Det er klart, at flere resurser skaber kortere ventetider. Som det er nu, vurderer vi, hvem der har mest brug for hjælp hurtigst. Det er klart, at i den proces bliver der sorteret mennesker fra. Det er blandt andet der, vi gerne ville kunne lave nogle værktøjer til dem, så vi ikke taber nogen på gulvet, siger hun.

LÆS OGSÅ: Ekspert bekymret over lang ventetid på stressklinikker: Som at skulle vente på hjælp til et brækket ben

Borgmesterens ønske om flere penge til stresklinikkerne kommer på baggrund af nye tal, der viser, at mere end dobbelt så mange borgere, end der er plads til, henvises til kommunens stressklinikker, hvilket skaber ventetider på op til fem måneder.

Således gik Sisse Marie Welling til forhandlinger med et mål om at få afsat 13,7 millioner kroner til arbejdet mod stress. Det er mere end en fordobling af det nuværende budget på 5,8 millioner kroner.

Det blev dog kun indfriet halvt med en opjustering til 6,7 millioner kroner fra 2021.

Stort pres

Selvom hun er glad for, at projektet med stressklinikkerne nu kan få lov at fortsætte, lægger hun ikke skjul på, at hun har ambitioner om at udvide området langt mere.

Det er et område, hvor ledelseskulturen ikke helt har flyttet sig.
Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune

- Vi har kæmpet for at styrke det her område i lang tid, og vi er langt fra færdige med det. Stressklinikkerne er gået over til at blive et helt center for mental sundhed. Mit håb er, at langt færre får stress. Men når situationen er, som den er, vil jeg gerne sørge for, at det ikke er privatøkonomi, der afgør, om de kan få hjælp eller ej, siger hun med henvisning til, at stressklinikkerne er et gratis tilbud til borgerne.

LÆS OGSÅ: Carsten fortsatte trods et hjerte i sygelig galop

Ifølge hende er stressproblematikken også udtryk for, at vi har et større underliggende problem i samfundet, som kræver opmærksomhed. Nemlig at der er for flydende grænser mellem arbejdsliv og privatliv, samtidig med at teknologien har gjort, at vi har arbejdet med os i lommen overalt.

Det stiller også nogle krav til arbejdspladserne om at definere, hvornår medarbejderne er på arbejde eller har fri.

- Det er et område, hvor ledelseskulturen ikke helt har flyttet sig, siger hun.

Stressklinikker er en succes

  • De såkaldte stressklinikker i Københavns Kommune var de første af sin slags, da de åbnede dørene første gang tilbage i 2015. Efterfølgende har flere kommuner fulgt efter og oprettet lignende tilbud.
  • Der gennemføres hvert år cirka 1000 forløb, mens der i 2019 blev henvist cirka 1900 borgere. Henvisninger, der kommer enten gennem egen læge eller et jobcenter.
  • 91 procent af deltagerne har oplevet et faldende stressniveau, viser en evaluering fra 2020..

Kilde: Københavns Kommune, 'Budgetaftale for København 2021', 'Budgetaftale for København 2015' og Ritzau.