Oprøret på plejecentret Havbakken koster Hjørring Kommune over to millioner kroner. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix (arkiv)

Ældre i krig med borgmester: Nægter at flytte fra plejehjem

13. sep 2019
22 ældre borgeres retssikkerhed er vigtigere end kommunens behov for at spare og dermed lukke plejecenter, mener Ældre Sagen.

- Vi er ikke større, end vi kan overskue hinanden. Hvorfor nedlægge noget, der fungerer?, siger fra 94-årige Poul Villumsen til DR.

LÆS OGÅ: Pensionist på el-scooter gik amok: Smadrer flaske i hovedet på mand

Han har boet på plejecentret Havbakken i Tornby i Hjørring Kommune siden 2015. Nu vil Hjørring Kommune lukke centret, men Poul Villumsen og 21 andre beboere nægter at flytte.

De 22 ældre borgere har Ældre Sagen og direktør Bjarne Hastrups opbakning. Bjarne Hastrup mener, at sagen er principiel og siger til DR, at ældre borgere også har en retssikkerhed, som skal respekteres.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S), mener til gengæld, at Bjarne Hastrup er "kold over for, hvordan rammevilkårene er i Danmark".

Arne Boelt og Hjørring Kommune skal som andre kommuner spare penge. Derfor peges der på at lukke Havbakken og flytte beboerne, så de frie pladser på andre plejecentre i kommunen bliver udnyttet.

På den måde kan man undgå besparelser på velfærden som følge af en trængt økonomi.

- Det bliver selvfølgelig rigtig, rigtig dyrt at skulle passe og pleje fire eller syv beboere, eller hvor mange, der nu bliver tilbage, når vi kommer tre til fire år hen. Det bliver vanvittigt dyrt, siger Arne Boelt til DR.

Arne Boelt gør samtidig opmærksom på, at kommunen ikke kommer uden om, at der skal spares, og hvis det ikke sker på plejeområdet, kan det gå ud over skoler og børnehaver. Og det bliver ikke kønt, siger han.

Ifølge Nordjyske vil det faktum, at beboerne i stort antal har nægtet at flytte, betyde, at Hjørring Kommune i 2019 kun vil spare 3,3 millioner mod forventet 5,5 millioner kroner ved en lukning af plejecentret.

94-årige Poul Villumsen holder fast i, at han vil blive boende på Havbakken.

- Jeg er glad for det, og de kender mig. Vi har det trygt og godt, og jeg kan ikke forstå, at det skal tages fra os, siger han til DR.

LÆS OGÅ: Pårørende i chok: Lig båret forbi spisesal