20201010-133733-L-1920x1920we
Fremover kan borgere med milde symptomer således selv booke en coronatest på coronaprøver.dk uden en henvisning fra lægen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Nyt om coronatest til borgere med milde symptomer

21. okt 2020, 11:58
Der er ikke længere behov for en lægehenvisning, hvis man har milde symptomer på corona og gerne vil testes.

Nu er der ikke længere behov for at skulle omkring lægen, hvis man har milde symptomer på coronavirus og gerne vil have lavet en test.

Fremover kan borgere med milde symptomer selv booke en coronatest på coronaprøver.dk uden en henvisning fra lægen.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Beslutningen er taget i samarbejde mellem regeringen og Danske Regioner, der står for at foretage de mange coronatest rundt om i landet.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal tiltaget være med til at lette presset på de alment praktiserende læger og hospitalernes børneafdelinger, der får mange henvendelser fra borgere, som har milde symptomer på coronavirus.

- På den måde sikrer vi samtidig adgangen for sårbare borgere, der har brug for at komme i kontakt med deres egen læge, og børn der er meget syge og har brug for specialiseret behandling.

- Samtidig gør vi testsystemet robust til at håndtere en vintersæson, hvor flere vil få symptomer, der kan minde om covid-19, siger Magnus Heunicke.

Ud over at gøre det lettere for borgere med milde symptomer at få booket en test har sundhedsmyndighederne også besluttet at etablere en række nye vurderingsklinikker til patienter med symptomer på coronavirus, der har behov for at blive undersøgt med det samme.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

For at blive testet på vurderingsklinikkerne skal man henvises fra enten læge eller vagtlæge. Det er målet, at der i dette spor altid gives svar inden for et døgn, oplyser Sundhedsstyrelsen.

I pressemeddelelsen fra Sundhedsministeriet oplyses det, at alle teststeder er forberedt på at sikre afstand og god plads.

Der er allerede en henstilling om at bære mundbind ved teststederne.

Hvor borgere med milde symptomer fra nu af selv kan booke en tid til test på coronaprover.dk, bemærkes det, at borgere, der føler sig syge og har brug for at kontakte en læge, fortsat skal gøre det.

Regeringen har en målsætning om, at 80 procent skal have adgang til test inden for 24 timer. Testsvaret skal ligeledes være klar senest dagen efter.

Både målet om hurtig test og hurtigt svar på test er i øjeblikket opfyldt ifølge Sundhedsministeriet.

/ritzau/