Boom i yngre danskere på blodtryksmedicin

29. okt 2008
På få år er antallet af danskere under 50 år på blodtrykssænkende medicin steget med 40 procent. Både godt og skidt, siger eksperter.

Ifølge tal fra Lægemiddelstyrelsen, som Nyhedsbureauet Newspaq har gennemgået, udskrev landets apoteker i 2001 blodtrykssænkende medicin til 59.000 danskere under 50 år.

Sidste år var antallet steget til 83.000 - hele 40 procent flere.

"Vi er opmærksomme på, at der sker en stigning. Og i fremtiden vil der også være flere og flere, der får behandling," siger Jens Peter Kampmann, chef for Institut for Rationel Farmakoterapi i Lægemiddelstyrelsen.

Han mener, tendensen er en kombination af, at flere danskere er blevet bevidste om faren ved forhøjet blodtryk samtidig med, at fedmeepidemien spiller ind på antallet.

"Mange er blevet klar over, at det er meget farligt, og at man skal gøre noget ved det. Så det er glædeligt. Men samtidig er forhøjet blodtryk også tæt relateret til overvægt, og der er stadig en stor procentdel, som burde være i behandling, men som ikke er det," siger han.

Op imod en million danskere lider af forhøjet blodtryk, men halvdelen ved det ikke, anslår en række lægeeksperter i Dansk Hypertensionsselskab - en organisation, der arbejder for oplysning om og forebyggelse af forhøjet blodtryk.

Her påpeger formanden, overlæge og professor Hans Ibsen, at 12.000 til 14.000 danskere hver år rammes af et slagtilfælde, hvor halvdelen skyldes forhøjet blodtryk.

Han mener, at halvdelen af slagtilfældene kunne forebygges, hvis alle danskere under 40 år fik målt deres blodtryk hvert år.

Og så er det sådan set lige meget, om man bruger apotekets blodtryksmåler, låner naboens gamle eller går til lægen.

"Som voksenperson skal du bare kende dit blodtryk. Du kan ikke mærke det. Det er derfor, man kalder det 'the silent killer'," siger han.

Han efterlyser flere tilbud til borgerne fra det offentlige.

"Jeg mener, kommunerne skal have et tilbud, hvor man kan gå hen i et sundhedscenter og få målt sit blodtryk. Det her kan vi gøre noget ved," siger han.

-Newspaq

faktaboks