Tæt på verden: Boom i antallet af fede børn

26. mar 2011
43 millioner børn under 5 år er overvægtige. Langt de fleste bor i Afrika og Asien. Årsagen er fejlernæring. Endnu en udfordring for overbebyrdede sundhedssystemer.

Der er tre gange så mange overvægtige afrikanske børn i dag som for 20 år siden. Antallet er steget fra 4 millioner  i 1990 til 13,5 millioner i 2010.

Det betyder, at næsten hvert 10. afrikanske barn i dag er overvægtigt. Det gør Afrika til den del af verden, hvor antallet af fede børn vokser allerhurtigst.

På verdensplan er 43 millioner børn under 5 år overvægtige, fastslår Verdenssundhedsorganisationen WHO. Af disse bor 35 millioner børn i udviklingslandene og 8 millioner bor i de rige lande.

”Overvægt er et problem i udviklingslandene. Vi oplever den største stigning i overvægt i Afrika, især Nordafrika,” siger Francesco Branca, der er WHOs direktør indenfor ernæring og udvikling. I Asien er antallet af overvægtige børn steget en anelse til 15 millioner, mens antallet i Latin Amerika stort set er uændret med 4 millioner overvægtige børn.

Dårlig mad

Årsagen til den kraftige stigning er dårlig kost, for få kvinder der ammer og en stillesiddende livsstil, siger WHO. Maden i udlandene er i stigende grad forarbejdet med højt sukker og fedtindhold, og nogle børn spiser mere, end de har brug for.

Resultatet er fejlernæring, der fører til diabetes, hjerte-kar-sygdomme og andre kostrelaterede betingelser, ganske som vi  kender det fra vores del af verden.

”Disse sygdomme er meget vanskelige at behandle på steder med begrænsede ressourcer og med allerede hårdt pressede sundhedssystemer,” fastslår WHO.

Underernæring dræber

Fejlernæring er ansvarlig for 11 procent af alle sygdomme på verdensplan, siger WHO. Det medfører dårligt helbred og risiko for handicap på længere sigt.    

Selv om antallet af overvægtige er stigende, er det dog underernæring, der slår ihjel.

Næsten 4 millioner børn dør hvert år på grund af undernæring og vitamin- og miniralmangel, især vitamin A, jern, jod og zink. Næsten 300 millioner børn får hæmmet vækst eller bliver for tynde som følge af forkert eller for lidt mad.

”Det paradoksale er, at overvægtige børn oftest findes i de lande, der allerede kæmper med underernærede børn,” siger WHOs Branca.

Også et problem i Danmark

I alt er 1.5 milliarder mennesker – over 20 procent af verdens befolkningen – overvægtige. 500 millioner af dem er svært overvægtige.

Fedme er også et stigende problem i Danmark. Siden 1987 er antallet af overvægtige steget med 75 procent til mere end 1,3 millioner danskere. Det er især de yngre aldersgrupper samt personer med lav indkomst eller uddannelse, der er i farezonen.

60 internationale eksperter indenfor ernæring mødtes i sidste uge i WHOs hovedkvarter i Geneve for at revidere retningslinjerne for, hvordan verdens regeringer kan tackle disse udfordringer.

Læs mere: Ti  sandheder om ernæring (på engelsk) 

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.