De slidte danskere: Boom i antal ældre i ressourceforløb: En uværdig udgang

6. feb 2019, 05:30
Kommuner sender flere seniorer ud i lange ressourceforløb. Uværdigt og spild af penge, mener SF og fagforbundet 3F.

Kommunerne sender i højere grad ældre ledige i lange ressourceforløb, selvom de kun har ganske få år til pensionsalderen. Det viser nye tal fra Jobindsats.dk.

For seks år siden var tallet 43. Sidste år var det over 1.100. Stigningen er problematisk, mener fagforbundet 3F.

- Det er et billede på, at lovgivningen ikke fungerer. Der mangler simpelthen en tilfredsstillende ordning for dem, der er oppe i årene og kun har lidt arbejdsevne tilbage, mener Ellen Lykkegaard, gruppeformand i 3F.

- Ressourceforløbene var tænkt som en mulighed for unge, så færre under 40 kom på førtidspension. Det giver mening. Men det er tudetosset at parkere folk over 60 i den venteposition, siger Ellen Lykkegaard.

Hvad er ressourceforløb?

Et ressourceforløb er et længerevarende forløb for en borger, der har komplekse problemer udover ledighed.

Formålet er at udvikle borgerens arbejdsevne, så borgeren undgår førtidspensionering og i stedet fastholdes i beskæftigelse eller uddannelse.

En person i ressourceforløb, der ikke har forsørgerpligt, modtager 11.282 kroner om måneden.

Gruppeformanden fra 3F mener, det er "uværdigt", fordi borgerne risikerer at gå længe uden at vide, hvad der skal ske.

- Ofte ved kommunen det heller ikke, og så får vi alle historierne om ham med dårlig ryg, som blev sat til at danse salsa eller ham med kronisk diarre, der blev sendt i varmtvandsbassin.

På Christiansborg er SFs beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, meget enig i kritikken fra fagforbundet.

- I dag mangler mange muligheden for en værdig exit. Jeg har set sager, hvor folk er blevet presset ud i alt muligt lige før pensionsalderen. Det er meningsløst, siger SF'eren.

Karsten Hønge (SF) mener ikke, det nødvendigvis er loven, den er gal med:

- Reglerne er måske for utydelige, men kommunerne har jo lov til at bruge den indvendige side af hovedet. Nu bliver det både urimeligt for borgeren og dyrt for kommunen, der spilder sagsbehandlernes tid, siger beskæftigelsesordføreren.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) understreger, at der ikke er tale om nedslidte borgere. Folk, der er nedslidte og tæt på pensionsalderen, kan nemlig komme på seniorførtidspension.

- Vi kan se, at ni ud af ti, som søger, får seniorførtidspension. Men vi kan også se, at den bliver brugt langt mindre end forventet, og dermed ikke fungerer godt nok. Det bekymrer mig, og derfor er vi i gang med at undersøge, hvorfor det er tilfældet, og hvad vi kan gøre, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en mail til Avisen.dk.

Vi undersøger om der er brug for justeringer i forhold til ressourceforløb, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Foto: Sophia Lydolph/Ritzau Scanpix.

Ministeren peger derudover på, at flere seniorer er kommet i fleksjob de senere år:

- Man skal huske, at mange er glade for at være en del af arbejdsmarkedet og bidrage med det, de kan. Men er man nedslidt og ikke kan arbejde, så skal man selvfølgeligt kunne trække sig tilbage, skriver ministeren og fortsætter:

- Som planlagt er vi i gang med at drøfte reformen i kredsen bag aftalen om førtidspension og fleksjob, og vi ser på, om der er behov for justeringer herunder også i forhold til ressourceforløb.