20200515-071001-L-1920x1920we
Det er ikke alle sygeplejersker, der er tilfredse med bonusordningen, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Bonus-ordninger breder sig blandt corona­sygeplejersker

18. dec 2020, 09:07
Sygeplejerskerne i Region Syddanmark, der indgår i corona-beredskabet, kan få en bonus på 15.000 kroner. Nu afventer hovedstadens sygeplejersker, om de får samme ordning.

Et uforudsigeligt vagtskema og et stort arbejdspres skal belønnes. Det er Dansk Sygeplejeråd og Region Syddanmark blevet enige om i en ny aftale.  

Det betyder, at sygeplejerskerne i Syddanmark får op til 15.000 kroner som et engangsbeløb for deres arbejde i coronaberedskabet.

LÆS OGSÅ: Alarmerende tilstand på covid-afsnit: Sygemeldinger, trusler om opsigelser og grædende kolleger

Om sygeplejerskerne, der er ansat i Region Hovedstaden, får samme vilkår, vides ikke endnu. Dansk Sygeplejeråd og Region Hovedstaden er nemlig netop nu i gang med forhandlinger om den aftale, der før har været landsdækkende, men som altså nu skal forhandles i regionerne.

Generelt er forbundet ikke særligt glade for bonusser, og det er også holdningen hos Kristina Robins, der er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Region Hovedstaden.

- Jeg får dårlige associationer, når jeg hører ordet bonus. Jeg kommer til at tænke på en sælger, der skal opnå et vist salg. Jeg vil hellere kalde det et engangstillæg, siger hun og tilføjer:

- Det, vi allerhelst vil, er at opnå faste tillæg i forhold til sygeplejerskernes kvalifikationer. Men når det er sagt, så står vi i en helt særlig tid, hvor vi gerne vil gå med til engangstillæg, siger kredsformanden til A4 Arbejdsliv.

Ikke alle sygeplejersker er tilfredse

I den nuværende form af aftalen, der udløber 31. december, får sygeplejerskerne et beredskabstillæg på cirka 1.300 kroner om måneden samt et honorar på 1.500 kroner for hver gang, de flyttes fra en afdeling til en anden. Og så har Region Syddanmark altså fået forhandlet engangstillæget op til 15.000 kroner oveni den aftale. 

Kristina Robins fortæller, at der allerede er blevet forhandlet lokale aftaler for sygeplejerskerne på nogle af regionens hospitaler, der også indeholder engangstillæg.

Det gælder på Rigshospitalet, på Bispebjerg Hospital og på Herlev/Gentofte Hospital, hvor sygeplejerskerne har fået et engangstillæg på op til 7.500 kroner. Det er blevet givet til sygeplejersker, der primært har taget sig af covid-patienter bl.a. på intensivafdelingerne.

LÆS OGSÅ: Corona-bonus på hospitaler i Syddanmark: Men ikke ekstra penge til alle sygeplejersker

Hvad er holdningen til de her bonusordninger blandt sygeplejerskerne?

- Der er en generel tilfredshed med, at man bliver honoreret med et engangstillæg. Der vil altid være holdninger om, at beløbet skal være højere. Og det giver også anledning til frustrationer, især der hvor det ikke lykkes at få forhandlet tillæggene igennem. Vi oplever også sygeplejersker, der ikke synes, det er retfærdigt, fordi det kun er sygeplejersker i corona-beredskabet, der får tillæg. For der er også mange sygeplejersker, der har fået en større arbejdsbyrde, fordi de passer patienter, der frigiver ressourcer til, at andre sygeplejersker kan tage sig af covid-patienter. Og det er lige præcis derfor, vi generelt hellere vil have faste tillæg. 

Aftalen mellem Dansk Sygeplejeråd og Region Hovedstaden forventes at være underskrevet inden mandag den 21. december.