- Det er eksploderet. Det er lige før, man kan se det vokse, lyder det fra en beboer. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Lever i skimmelsvamp og asbeststøv: 'Det er eksploderet'

24. maj 2020, 17:13
På Frederiksberg har cirka 1.500 beboerne i et lejlighedskompleks gennem to år levet i larm, skimmelsvamp og asbeststøv.

På Frederiksberg er KAB lige nu i gang med at renovere fem 15-etagers boligblokke, som boligselskabet administrerer som almennyttige boliger. Målet er at skabe bedre boliger for de mange beboere.

Men der er bare et problem. Bygningerne vælter i skimmelsvamp, der er asbeststøv i luften og renoveringen larmer så meget, at det ikke er til at holde ud. Det skriver Berlingske, der også har besøgt lejlighedskomplekset og kan berette om situationens alvor.

Det står så slemt til, at to læger fra arbejdsmedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital nu har konkluderet, at de 434 lejemål er 'uegnede til beboelse', simpelthen fordi det er sundhedsskadeligt at leve i.

Det ændrer dog ikke på, at de godt 1.500 beboerne stadig bor i lejlighederne, fordi boligselskabet KAB ikke har ønsket at genhuse dem under renoveringsprojektet, der nu har stået på i mere end to år.

Men nu er grænsen ved at være nået for beboerne, der må se til mens problemerne får lov at stå til, fordi renoveringsarbejderne blot murer skimmelsvampen inde og således blot sminker problemet.

- Det er eksploderet. Det er lige før, man kan se det vokse. Jeg har astma og begyndende KOL, og jeg er ret sikker på, at det her går ud over min vejrtrækning, siger beboer Dennis Albersten til Berlingske.

Han og de øvrige beboere er forundrede, fordi KAB påstår, at beboerne selv har stemt for at få renoveringen gennemført uden genhusning. Det husker de dog ikke.

Byggedirektør i KAB Rolf Andersson beklager problemerne, men han afviser at problemerne skulle være så voldsomme, som beboerne udlægger det. Han mener desuden, at det er fuldt forsvarligt ikke at genhuse beboerne.

Det er det fuldstændigt. Så meget skimmelsvamp er der ikke. Genhusning er meget kostbart, og vi har jo en balance mellem, at vi skal lave en byggeteknisk opretning af bygningerne, siger han til Berlingske.