20180208-145559-3-1920x1077we
(Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Børns trivsel skal sikres med en digital beskyttelseslov

30. okt 2020, 06:15
Selv om Danmark er et lille land, kan det godt give mening at stille krav til techgiganter og spilproducenter, der laver skjult manipulation af børn og unge, mener en professor.

Børn og unge udsættes i stor stil for skjult manipulation, når de spiller computerspil, er på sociale medier eller ser Youtube og TikTok, hvor autoplay sørger for, at den ene video afløser den anden.

Men nu skal der stilles krav til it-produkter til børn for at beskytte dem mod skadeligt indhold, vanedannende features, ufrivillig dataafgivning og andre elementer, der ikke er i barnets interesse.

Sådan lyder det fra SF, som fredag kommer med et forslag, der skal bane vejen for »verdens første lov om digital børnebeskyttelse«. Det skriver Jyllands-Posten.

Som en del af forslaget skal elementer i it-produkter, som nudger børn til at være på, stoppes. Det betyder, at autoplay i Youtube skal forbydes, og at features ikke må designes, så de opmuntrer til at bruge mere tid og flere penge.

Forslaget støttes af Børns Vilkår, hvor direktør Rasmus Kjeldahl ønsker en regulering af platforme, som fanger børn i en form for afhængighed. Han nævner snapstreaks som et eksempel på noget, der ødelægger børns nattesøvn og gør dem stressede.

»Det er på tide med en statsregulering, fordi spiludviklerne er så udspekulerede, og de negative konsekvenser er åbenbare,« siger han til Jyllands-Posten.