Tæt på verden: Bønder dræber sig selv i desperation

11. dec 2012, 09:50
I indien har en fattig bonde begået selvmord hver halve time. Tusinder døde som følge af misvækst og gældsfælder.

I løbet af de seneste 16 år har en kvart million indiske bønder begået selvmord på grund af deres forfejlede landbrug. Som medskyldig udpeges det globale frø-firma Monsanto, fordi det sælger gen-modificerede løsninger, der enten ikke giver nok udbytte og/eller binder bønderne økonomisk.

Det groteske tal på 17.638 indiske bønders selvmord i 2009 er indsamlet af New York University, og det svarer til et dødsfald hver halve time i år. Monsanto bliver i 2012 sagsøgt i Indien af 5 millioner bønder med et erstatningskrav på tilsammen 7,7 milliarder dollars indkrævet i urimelige profitter.

Konceptet dræbte

Metoden til at begå selvmord var ofte at drikke de pesticider, som firmaet leverede til brug for dyrkning af deres såsæd. Researchen fortæller, at antallet af selvmord steg sideløbende med introduktionen af særlige bomulsfrø i 2002. De fleste selvmord var netop blandt bomuldsbønder, rapporterer Natural Society.

I Indien er over halvdelen af befolkningen afhængige af små landbrug, og giver jorden ikke tilstrækkeligt udbytte, kan det gå grueligt galt for familien. De nye gen-afgrøder formodes at give bedre udbytte, men fra flere sider afvses dette. Til gengæld er investeringerne større for bønderne.

Retligt opgør

Konsekvenserne af disse data er ikke udlevet. Et retligt oprør synes på vej, fordi ikke alene solgte Monsanto de “mindre gode” frø til bønderne, men firmaet opkrævede tilmed licens af senere høstudbytter. Bønderne blev dermed en slags livegne, der var bundet til firmaet.

Traditionelt indsamler bønderne frø fra årets afgrøde til genplanning året efter. Men det må de ikke, fordi firmaet har copyright på frøene og kræver penge for næste års plantning. Denne skatte-lignende praksis førte bønder ud i gæld, hvilket med førte en indisk anklage om bio-piratari imod firmaet.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.