Tæt på verden: Bølge af giftangreb på skolepiger

8. jun 2012
Målet er at skræmme forældre fra at sende deres piger i skole. Siden invasionen i Afghanistan er 2,5 millioner piger kommet i skole.

I flere tilfælde er afghanske skolepiger blevet forgiftet og endt på hospitalet. Sidst blev 65 skolepiger den 3. juni indlagt efter et giftangreb. Det sker i provinsen Takhar.

Den 29. maj skete noget tilsvarende, idet 160 piger måtte på hospitalet efter et gasangreb, skriver Global Voices Online. Tidligere i foråret gik angrebene ud over 270 piger to forskellige steder.

På nationalt plan er der tale om hundredevis af piger. Det er således ikke ufarligt at søge uddannelse. Angriberne menes at være talibanfolk, der er religiøst imod skolegang til piger. Bevægelsen afviser.

De ansvarlige

Under taliban-styret fra 1996-2001 var de fundamentalistiske kredse stærkt imod undervisning af piger og kvinder. Faktisk måtte kvinder ikke forlade hjemmet uledsaget af en mand. Skolegang var u-islamisk. Siden er 2,5 millioner piger kommet i skole.

Det afghanske efterretningsvæsen er ikke i tvivl om, at Taliban står bag angrebene, rapporterer Reuters. Formålet skulle være at skræmme forældre fra at sende pigebørn i skole.

Netop adgangen til skoler for piger og bedre sundhedsvæsen har fjernet Afghanistan fra listen over verdens værste sted at være kvinde. Færre børn dør, oplyser Red Barnet.

Talibans stemme

Taliban har et online forum, styret af Zabihullah Mujahid, hvor folk kan stille spørgsmål. Den anden dag var et af dem netop om skole for piger, hvis Taliban kommer tilbage til magten.

Det Islamiske Emirat Afghanistan, som de kalder deres version af staten Afghanistan, ønsker at piger og kvinder skal have uddannelse indenfor en islamisk ramme, svarede han.

Angreb på skoler er ikke sjældne. Det afghanske Undervisningsministerium oplyste i sidste uge, at der er lukket 550 skoler i 11 provinser, hvor Taliban står stærkt.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.