Ralf_Simon_Larsen_-_Ejer_af_Byens_Kro_-_Privat
Ralf Simon Larsen har i 16 år ejet Byens Kro, der ligger på Møntergade i Indre By. Hvis hans alkoholbevilling vil blive ændret til kun at gælde til midnat, vil han blive nødt til at dreje nøglen om. Foto: Privat

Bodegaejer: ‘Jeg må dreje nøglen om, hvis det bliver en realitet’

3. mar 2021, 16:46
Bodegaer, barer og restauranter i Indre By og andre nærliggende områder må ikke servere alkoholiske drikkevarer til sine gæster efter midnat. Sådan lyder det i et udkast til den nye restaurations- og nattelivsplan i Københavns Kommune. A4 Arbejdsliv har talt med en bodegaejer om, hvordan fremtiden for hans bodega vil se ud, hvis udkastet bliver en realitet.

Forestil dig, at du er ude med dine venner en torsdag.

I har drukket kolde Tuborg Classic og den obligatoriske Fernet Branca som sidevogn. I er klar til at feste hele natten. Da I kommer til jeres favoritbodega, bliver I mødt af en lukket dør. De må nu ikke servere alkohol mere efter midnat.

Dette kan blive den nye virkelighed i Indre By og udvalgte nærliggende områder i Københavns Kommune. I et nyt udspil fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen lægges der op til, at det fremadrettet skal være sværere at få forlænget sin alkoholbeviling, når den udløber. Som udgangspunkt skal der ikke gives nye bevillinger mellem midnat og fem om morgenen. 

Det er ikke kun et problem for værsthusgæster men i høj grad også for ejerne. 

- Hvis den bliver vedtaget, som den er nu, så bliver jeg nødt til at lukke biksen. Grunden er, at jeg ikke vil tjene nok penge til at få det til at løbe rundt. Vi har prøvet sidste år under de daværende corona restriktioner. Der må jeg bare konkludere, at det ikke kan fungere, siger Ralf Simon Larsen, der ejer Byens Kro på Møntergade i Indre By.

Det kan i fremtiden blive svært for små selvstændige restaurationer at få maskineriet til at køre rundt, hvis de ikke må holde åbent i deres gyldne timer.

'Det er ikke samfundssind, det her'

Det har for mange ejere af værtshuse, restaurationer og diskoteker i forvejen været hårdt at drive deres forretning, siden coronarestriktioner blev en del af vores alles hverdag tilbage i marts sidste år. 

Så sådan en mavepuster, som udkastet vil være, falder ikke i god jord hos, siger Ralf Simon Larsen til A4 Arbejdsliv.

- Der er ikke meget samfundssind at finde i dette udkast, siger han.

Han kan heller ikke forestille sig, at han er den eneste, der står i en lignende situation, hvis udkastet bliver vedtaget.

- Alle små barer og bodegaer, der er selvstændigt ejet ligesom Byens Kro, de vil også se sig nødsaget til at finde en anden levevej, siger han.

'Vigtig at slå fast, at der er tale om et udkast'

Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) skriver i en mail om udkastet til den nye restaurations- og nattelivsplan i København:

- Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde udarbejdet et udkast til en ny restaurations- og nattelivsplan i København, som offentliggøres nu, fordi kommunens nattelivsplan mindst én gang i hver valgperiode skal revideres. Som led i arbejdet med planen er aktører i nattelivet, fra erhvervsliv til beboere, blevet inddraget og hørt i et såkaldt advisory board for natteliv, som er kommet med konkrete anbefalinger til fremtidens natteliv, skriver Franciska Rosenkilde.

- Det er vigtigt at slå fast, at der er tale om et udkast til en plan og dermed forskellige forslag til konkrete initiativer, som hverken er politisk drøftet i udvalgene eller vedtaget endnu. Derudover skal planen sendes i offentlig høring. Jeg udtaler mig gerne, når vi er længere i processen, skriver borgmesteren.

Udkastet skal behandles torsdag i Kultur- og Fritidsudvalget. Det forventes, at udkastet til den endelige plan vil blive fremlagt for Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget efter sommerferien.