Blystøvet var alle vegne på Blågårds Skole

20. nov 2011
Blystøv under renovering af Blågårds Skole betød, at elever og lærere måtte rømme bygning, samt at Arbejdstilsynet gav et strakspåbud til Malerfirma.

Sagen om blyholdigt støv på Blågårds Skole i København starter den 26. august, hvor en renovering af skolen ligger i sin sidste fase.

Hovedentreprenøren på renoveringen af de gamle vinduer er Malefirma Arne Valling A/S. De har hyret en underentreprenør – M.L. Entreprise – til at udføre rensearbejdet på vinduerne.

”Mester hyrede et rensefirma. Det rensefirma hyrede ved siden af et polakfirma, som pudsede vinduerne ned til træet,” siger Frank Jensen, der på det tidspunkt var malersvend på byggepladsen.

Strakspåbud

Avisen.dk har fået aktindsigt i Arbejdstilsynets sag om Blågårds Skole, der resulterede i et strakspåbud.

Seks malersvende blev beordret til at stoppe arbejdet, indtil det kunne udføres uden risiko for at få blystøv i lungerne, og elever og lærere måtte rømme en af skolens bygninger.

Ifølge Arbejdstilsynet bliver der langt fra gjort nok for at undgå, at det giftige blystøv bliver sundhedsfarligt.

”Det vurderes, at blyholdigt støv udgør en sundhedsrisiko for de ansatte, som skal arbejde i området,” står der i rapporten.

En håndfuld af støv

Frank Jensen husker godt, at der ikke var ordentligt gjort rent.

”Det (Støvet, red.) var alle vegne. Det kom rundt, når det blæste eller trak. Det sad på glasset af vinduerne. Bag en radiator kunne jeg få hele hånden fyldt med støv,” siger han.

Af Arbejdstilsynets rapport fremgår det, at forud for deres besøg havde været drøftelser mellem Malerfirma Arne Valling A/S og underentreprenøren. Samt at der efterfølgende er blevet gjort rent.

Alligevel er der sikkerhedsrisici nok på byggepladsen til, at Arbejdstilsynet udstikker et strakspåbud efter deres tilsyn.

”Virksomheden påbydes: at sikre ansatte mod udsættelse for blyforurening ved arbejde på vinduer. Påbuddet skal efterkommes straks,” skriver Arbejdstilsynet den 2. september.

Malerfirma: Vi har ikke svigtet

Malermester og direktør i Malefirma Arne Valling A/ S, Ole Perlt, siger til Licitationen, at de har levet op til deres forpligtelser:

”Vi har grundigt sat M. L. Entreprise ind i opgaven, og de er blevet informeret om alle de forholdsregler, der skal tage i forbindelse med fjernelse af blyholdigt maling. Så vi har på ingen måde svigtet vores ansvar."

Han erkender, at der har været problemer med rengøringen efter afslibningen.