Foto: Foto: Pressefoto/Blik- og Rørarbejderforbundet

Blik og Rør: Arbejdet skal ikke være med livet som indsats

29. okt 2019

TIL NÆSTE ÅR er det 40 år siden, at det blev ulovligt at bruge asbest i Danmark. Men det betyder desværre ikke, at den stille dræber er blevet udryddet. Den dag i dag er det stadig ikke ualmindeligt for mange håndværkere at komme ud på en opgave, hvor der bliver fundet asbest i bygninger, installationer og konstruktioner. Det er tid til politisk handling, for det kan ikke være rigtigt, at nogle mennesker skal passe deres arbejde med livet som indsats.

LÆS OGSÅ: Dan arbejdede i asbest-bygning: Har kun få måneder tilbage at leve i

De fleste af vores medlemmer, der har været i faget i mange år, har enten selv arbejdet med asbest eller kender en kollega, der er blevet syg af det. Det viser sig desværre i statistikken, for selvom stoffet blev forbudt i 1980, er antallet af folk, der bliver syge på grund af udsættelse for asbest, steget de sidste år.

Vi håber og vil kæmpe for, at 2020 ikke kun bliver jubilæumsåret for forbuddet mod asbest, men at det også bliver det år, hvor kurven knækker, og færre udsættes for det farlige stof
Henrik W. Petersen, forbundsformand Blik & Rør

I Blik- og Rørarbejderforbundet præsenterede vi i juli fem anbefalinger til den nye regering, som blandt andet går ud på, at der skal oprettes et nationalt asbestregister.

Siden da har forbundet taget sagen op og afholdt møder med både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og boligminister Kaare Dybvad. Vi har også mødtes med Kræftens Bekæmpelse, hvor vi har talt om, hvordan vi sammen kan sætte fokus på problemet.

LÆS OGSÅ: Blik og Rør formand: Vi har ikke råd til at ignorere indeklimaet længere

Vi håber og vil kæmpe for, at 2020 ikke kun bliver jubilæumsåret for forbuddet mod asbest, men at det også bliver det år, hvor kurven knækker, og færre udsættes for det farlige stof. Derfor fortsætter vi med at råbe politikerne op, indtil vi får en national indsats, som for alvor kan gøre noget ved problemet.

FOR DET KAN IKKE være rigtigt, at vi stadig hører historier om, at Blik og Rør-medlemmer kommer ud på sundhedsskadelige arbejdspladser, hvor de risikerer at sætte helbredet på spil eller oplever at skulle tage
alt for tidlig afsked med en god kollega.

Derfor har vi en klar opfordring til vores medlemmer om at gøre en ekstra indsats for at passe på sig selv og hinanden, indtil vi får en national løsning på problemet. Sørg for at dele jeres viden med kollegaer og unge lærlinge om faren ved asbest.

Det er ikke acceptabelt, at nogle Blik og Rør medlemmer og andre håndværkere skal betale prisen for, at vi endnu ikke har fået udryddet denne stille dræber.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her