Blakket ry: Se faggruppen der skraber bunden

5. mar 2014, 08:00
Danskerne opfatter hjemmehjælpere og læger som hårdtarbejdende, mens politikere og bankrådgivere får bundplads i ny imageundersøgelse.

Læger, politikfolk og hjemmehjælpere er hårdtarbejdende, ansvarlige og nødvendige mennesker. Fagforeningsfolk, bankrådgivere og politikere rasler mod bunden på samme skala.

Sådan lyder dommen, når danskerne udpeger populære faggrupper og lufter fordomme.  Det viser en ny undersøgelse gennemført af Epinion for analysebrevet DeFacto, der udgives af fagforeningen DJØF.

”Vi kan se hjemmehjælperen for os på cykel i regnvejr. Vi forestiller os, at hun ikke har tid til at tale med fru Jensen, men at det lige præcis er det, hun allerhelst vil. Det appellerer til vores menneskelige empati for hjemmehjælperen," siger Trine Nebel, der rådgiver organisationer i at forbedre deres omdømme.

Se hadelisten: Sådan bliver din faggruppe set.

Her er superstjernerne

Undersøgelsen tæller 1.031 danskere, der er blevet spurgt til deres fordomme i forhold til 12 store faggrupper.

Det drejer sig om læger, politikfolk, hjemmehjælpere, håndværkere, skolelærere, forskere, advokater, embedsmænd, journalister, politikere, bankrådgivere og fagforeningsfolk.

Superstjernerne er lægerne, mens fagforeningsfolk tager sidstepladsen. Det er i høj grad faggrupper, der varetager konkrete kernevelfærdsopgaver, som danskerne synes godt om.

De ses som meget ansvarlige, hårdtarbejdende og nødvendige faggrupper.

Hjemmehjælpere i medvind

Generelt er det sådan, at vi bedømmer faggrupper mere positivt, hvis vi har en forestilling om, hvad de egentlig laver.

Derfor står hjemmehjælpere eksempelvis langt bedre end embedsmænd, politikere og fagforeningsfolk i en imageundersøgelse som denne, forklarer Trine Nebel.

Deltagerne i undersøgelsen beskriver politikerne som magtfulde, arrogante og upålidelige, mens embedsmænd beskrives som magtfulde, arrogante og uforståelige.

Og netop et blakket ry er en af årsagerne til, at akademikernes fagforening, DJØF, er interesseret i at undersøge de forskellige faggruppers popularitet.

Deres medlemmer, der for langt størstedelen er embedsmænd, beskyldes for at være en del af et bureaukrati, der gør mere skade end gavn. Sådan lyder det fra formand for DJØF Privat, Allan Luplau, der ærgrer sig.

”Der foregår en helt urimelig debat omkring djøficeringen (at jurister og økonomer fylder for meget i den offentlige sektor, red.). Det sætter vores medlemmer i bås. Som faglig organisation synes vi, at det er træls og ufortjent. Derfor arbejder vi for at ændre vores omdømme,” siger Allan Luplau.

Derfor scorer politikere lavt

Tre ting er ifølge Trine Nebel afgørende for, hvordan vi opfatter en faggruppe. For det første hvor dygtige, vi oplever folk i gruppen. For det andet hvor ordentlige og redelige, vi mener, at de er.

Det tredje forhold handler om, hvorvidt vi opfatter faggruppen som folk, der arbejder for vores skyld, eller ej.

”Hvis du bon'er højt ud på samtlige tre parametre – dygtig, ordentlig og serviceminded – så får du en knaldhøj troværdighed. Det er også det, der forklarer hvorfor politikere scorer lavt. Vi ved faktisk ikke helt, hvad de laver. Ofte synes vi ikke, at de er dygtige. Vores opfattelse er tit, at de er i 'gamet' for deres egen vindings skyld,” siger Trine Nebel.