Blå plan: Ledige skal spilde endnu mere tid

23. aug 2011, 22:30
Regeringens jobplan får dumpekarakter. Tre måneders praktik og krav om løntilskud vil spænde ben for endnu flere arbejdsløse, lyder kritikken.

Arbejdsgiverne klapper i hænderne. Regeringens vækstplan giver dem nemlig udsigt til endnu mere gratis arbejdskraft. Til gengæld får regeringens plan for at komme langtidsledigheden til livs dumpekarakter af fagbevægelsen.

"Der er desværre alt for mange hår i suppen til, at den her ret er spiselig," siger cheføkonom i LO, Jan Kæraa Rasmussen.

Som led i 'Holdbar Vækst', der blev præsenteret tirsdag, foreslår regeringen at forlænge virksomhedspraktik fra de nuværende fire uger til 13 uger. Derudover vil regeringen give dagpengeberettigede krav på et løntilskudsjob efter halvandet års arbejdsløshed.

Begge dele udløser hovedrysten hos HK.

"Det er fuldstændig gak, at man vil øge brugen af metoder, som ikke virker. Men cheferne i Føtex og Bilka er garanteret ellevilde. Nu kan de ansætte ulønnede praktikanter i tre gange så lang tid," siger socialpolitisk konsulent Carsten Riis.

Praktik spænder ben for job

Virksomhedspraktik har længe været kritiseret for at spænde ben for arbejdsløses chancer for at komme i job, fordi det fjerner opmærksomheden fra jobsøgningen. Som Avisen.dk skrev tidligere på året, findes der ingen dokumenteret effekt af virksomhedspraktik.

Mens løntilskudsansættelser i private virksomheder har vist sig enormt effektive til at få ledige tilbage i arbejde, fører løntilskud i offentlige erhverv sjældent til fast arbejde.

Derfor undrer det både hos LO og HK, at regeringen ikke vælger at målrette indsatsen mod flere private løntilskudsjob.

"Risikoen er jo, at der skabes endnu flere løntilskudsstillinger i det offentlige, som blot fortrænger endnu flere rigtige jobs," siger Jan Kæraa Rasmussen.

Udspil skaber ingen job

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen mener, at regeringens vækstudspil er meget defensivt på beskæftigelsesområdet.

"De her ting er jo ikke i sig selv jobskabende. Grundlæggende handler det jo om at skabe mere gratis arbejde," vurderer professoren fra Aalborg Universitet.

Det var i går ikke muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) på kritikken af regeringens jobplan.

Tørnæs stoler på erfaring

Arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) afviser dog blankt kritikken:

"Al erfaring viser, at praktik er den bedste måde at komme tilbage i arbejde på. Så nu baner vi vejen for, at den ordning bliver endnu bedre."

Men der findes jo ingen beviser for, at praktik får flere i job!

"Det er jeg uenig i."

Men der findes allerede mulighed for løntilskud i seks måneder. Hvad skal vi med en ulønnet mellemvare på tre måneder?

"Vi giver blot en ekstra mulighed med et af de redskaber, som har vist sig mest effektive."

Men har I tænkt på, at løntilskudsgarantien kan skabe endnu flere offentlige løntilskudsstillinger, som ikke fører til noget?

"Vi er opmærksomme på, at privat løntilskud skal fremmes. Så det er naturligvis noget, vi vil holde øje med," siger Ulla Tørnæs.

Regeringens jobplan

- Regeringen præsenterede tirsdag vækstplanen 'Holdbar Vækst'.

- På beskæftigelsesområdet vil regeringen give forsikrede ledige ret til job med løntilskud efter halvandet år.

- Den nuværende virksomhedspraktik skal udvides fra fire uger til 13 uger.

- Derudover vil regeringen skabe tidligere mulighed for jobrotation, samt give ret til "opkvalificeringsjob", der giver mulighed for seks ugers betalt uddannelse i forbindelse med en ansættelse.

Kilde: 'Holdbar Vækst'