Blå blink er gift for parforholdet

19. nov 2011
Svenske tal viser, at det er markant farligere for parforholdet, hvis begge har et job som f.eks. brandmand eller politimand.

En svensk analyse af skilsmissestatistikken hinsidan viser, at over en fjerdedel af par, hvor begge arbejder i brandmands- eller politiuniform, går fra hinanden.

Svenskerne har kigget på 160.000 par, der enten har fået barn med eller papir på hinanden i perioden 1999-2001.

Analysen viser, at macho-mænd, der lever sammen med macho-kvinder, skal pleje parforholdet mere end for eksempel ingeniører, jurister, folkeskolelærere og læger, fordi risikoen for - ikke at leve til døden dem skiller - er størst i præcis denne faggruppe.

Læg uniformen når du har fri

Hos Politiforbundet herhjemme genkender konsulent Claus Oxfeldt problematikken.

"Vi snakker meget etik med vores medlemmer, og en af de ting, vi diskuterer, er familieliv. Vi understreger, at det er vigtigt at have venner uden for politiet, fordi livet som betjent ellers kan komme til at fylde så meget, at partneren risikerer at blive død-træt af det," siger han og forsætter:[pagebreak]

"Et eksempel kan være, at en betjent er på bar med sin samlever og hele tiden sidder og kigger sig over skulderen for at være klar til at gribe ind, hvis der skulle opstå et værtshusslagsmål. Det er der jo ingen, der kan leve med i længden."

Nattevagter er bedre end aftenvagter

Hvis det kun er den ene halvdel, der efterforsker forbrydelser eller slukker ildebrande, er statistikken lidt blidere.

Knap to ud af 10 parforhold går i stykker, hvis enten manden eller kvinden har et macho-job som politibetjent.

"Man ændrer nok lidt personlighed, når man begynder i politiet. Vi gør i hvert fald meget ud af at fortælle især nye betjente, at de skal være opmærksomme på, at for eksempel skæve arbejdstider fra 15.00 til 23.00 kan gå ud over familielivet, hvis man ikke passer på. Nattevagter er næsten bedre, hvis du har kone og børn, som du gerne vil beholde," siger Claus Oxfeldt i Politiforbundet.

Studenterhuen forlænger ægteskabet

Det er især uddannelsesniveauet, der har betydning for, hvor holdbart et parforhold er. Kun 12 procent af dem, der har en gymnasial uddannelse, er skilt efter 10 år.

Til sammenligning har dem, der ikke har gået på gymnasiet, en skilsmisseprocent på 29 procent.

Den aller-laveste skilsmisseprocent har vores naboer fundet blandt biologer og specialister inden for jord- og skovbrug.