OK 2013: Bjarne Corydon og de statsansatte slås

8. feb 2013, 06:01
Løn, lønsystem og længden af overenskomsten skiller finansminister Bjarne Corydon S og forhandlerne for de 184.000 ansatte.

Finansminister Bjarne Corydon (S) og forhandlerne for de statsansatte slås hårdt om en ny overenskomst.

Parterne har siden torsdag morgen. Hen mod midnat var der stadig ingen færdig aftale på bordet.

Det er lønstigning, reguleringsordningen og især hvor længe overenskomsten skal vare, der skiller parterne. Det erfarer Avisen.dk

Forhandlerne i CFU, forhandlingssammenslutningen for de statsansatte kæmper for at bevare reallønnen i den nye overenskomst, mens finansminister Bjarne Corydon fra begyndelsen har meldt ud, at der er meget lidt at komme efter.

Sidste overenskomst var kun for to år, fordi parterne dengang satsede på, at krisen så ville være ovre. Den optimisme er ikke længere så stor.

Bjarne Corydon ønsker også at afskaffe den reguleringsordning, der knytter lønudviklingen i det offentlige sammen med lønnen i det private.

Enighed i over 40 år

I over 40 år er det lykkedes forhandlerne i staten at blive enige og undgå en tur i forligsinstitutionen. I år så det allerede så usikkert ud omkring nytår, at de enkelte fagforeninger har forhandlet på deres egne områder. Det plejer ellers at vente til hovedaftalen er kommet i hus.

Det skyldtes både de hårde krav, der ligger til nye arbejdstidsregler for lærerne i staten, og så finansministerens krav om at tage livet af den reguleringsordning, der knytter lønudviklingen i det offentlige sammen med lønnen i det private

Men selv hvis det lykkes at blive enige, er det sidste punktum ikke sat i den nye overenskomst.

For de statsansatte lærere på erhvervsskoler og gymnasier har stadig ikke ædt regeringens krav om nye regler for arbejdstid. Forhandlingsresultatet vil derfor sandsynligvis være afhængigt af, at lærerne bliver enige efterfølgende.

faktaboks

Bjarne Corydon præsenterede i december tre hovedkrav til de statsansatte:

  • De statsansatte lærere på gymnasier og erhvervsskoler skal have nye arbejdstidsregler.
  • Reguleringsordningen, der knytter lønudviklingen i det offentlige sammen med lønnen i det private skal væk.
  • Tjenestemænd i Forsvaret og Kriminalforsorgen skal gå senere på pension fra næste år.

Det sidste krav droppede Bjarne Corydon før næstesidste forhandlingsmøde sidste torsdag.