Bitten Vivi Jensen har mærket det sociale sikkerhedsnet på egen krop. Og netop fordi hun var taknemlig for hjælpen, lækkede hun oplysninger om den dårlige behandling ledige modtager i Frederiksberg Kommune. Nu skal hun i retten. Foto: Foto: Privat

Bitten hjælper folk, der er fanget i systemet: Nu slæber kommunen hende i retten

8. aug 2019
Gennem en hård barndom og et liv med depressioner har Bitten Vivi Jensen set det sociale sikkerhedsnet fra den bedste side. Men da hun selv begyndte at arbejde i det, så hun hvordan nedskæringer gjorde, at sårbare mennesker blev ødelagt af systemet. Derfor valgte hun at lække oplysninger til en journalist.

Bitten Vivi Jensen var blot et år gammel, da hun første gang mødte det offentlige system. Hun blev indlagt på et sanatorium med tuberkulose. Opholdet har stadig indflydelse på hendes liv i dag. Den 66-årige københavner har siddet på begge sider af det sociale systems skrivebord, og hun har oplevet det fra både sine bedste og værste sider.

Hendes liv både som klient og ansat i det offentlige kulminerede for nyligt. Hun blev politianmeldt af hendes tidligere arbejdsplads, Frederiksberg Kommune, for at have lækket oplysninger om deres behandling af ledige.

LÆS OGSÅ: Bitten brød sin tavshedspligt om jobcentrene: Nu skal hun i retten

Da hun var sundhedsfaglige medarbejder, der skulle være med til at indstille folk til førtidspension, viste hun over 100 sager med fortrolige oplysninger til en journalist fra Information. Hun følte sig nødsaget til at trække en streg i sandet. Systemet, der engang reddede hende, da hun var sårbar, så hun nu ødelægge de sårbare.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- De tvang terminalt syge i aktivering, de brød borgere psykisk ned. Hvis jeg ikke havde gjort noget, så havde jeg ikke kunne se mig selv i øjnene. Mit moralske ansvar var højere end nogen kontrakt, jeg havde skrevet under på, siger Bitten Vivi Jensen til A4 Nu.

Efter flere sager, blev det hele for meget for Bitten Vivi Jensen. Efter adskillige protester omkring hendes arbejdsforhold, vidste hun, der var en fyreseddel på vej. Hun tog derfor kontakt til en journalist fra Information for at fortælle, om de sager hun sad med.

Efter artiklen udkom, kom to politibetjente hjem til hende for at konfiskere de sagsakter, hun havde taget med hjem. Til november skal hun for retten for at bryde sin tavshedspligt.

Selvom Bitten Vivi Jensen blev fyret, så arbejder hun stadig aktivt for at hjælpe de borgere, der føler sig fanget i systemet. Hun har været partsrepræsentant for over 70 borgere, der har søgt flexjob og førtidspension.  

Den første gang, hun tog kampen op med det kommunale system for at sikre førtidspension til en borger, var det hendes søster, hun hjalp. For efter 35 år på arbejdsmarked var søsteren psykisk nedslidt og nægtet førtidspension.

- Jeg brugte halvandet år på at gennemtravle alt i hendes sag og pille alle kommunens argumenter fra hinanden, og til sidst fik hun sin førtidspension. Den viden jeg fik der, gjorde mig nysgerrig og gav mig håb for, at jeg kunne bruge min erfaring til at hjælpe indefra. Det var oprindeligt grunden til, at jeg sagde ja, til at blive en del af teamet, der skulle tage stilling til førtidspension. Men jeg tog fejl. Det var ikke til at forandre systemet indefra, siger hun. 

Efterladt som elleve-årig

Bitten Vivi Jensen blev adskilt fra sin mor, da hun i en alder af ét år blev ramt af tuberkulose og indlagt på sanatoriet Vinterbølle. Opholdet på det sydsjællandske sanatorium har sat dybe sår hos Bitten Vini Jensen, der først flere år efter blev genforenet med sin mor.

Sammen med sin mor og lillesøster flyttede Bitten Vivi Jensen til København, men genforeningen var ikke ensbetydende med, at problemerne forsvandt. Sygdom gjorde, at moren røg ind og ud af forskellige afdelinger på hospitalet.

Det betød, at Bitten Vivi Jensen adskillige gange blev efterladt alene med sin lillesøster, allerede fra hun var i en alder af 11 år. Det var nu hendes opgave at stå for madlavning og rengøring af lejligheden i 1960’ernes Nørrebros rottebefængte slum.

- Vi var bange for, at min mor ville dø, fordi lægerne havde givet op, siger Bitten Vivi Jensen, der brugte tiden på at trøste sin søster og spekulerede over, om de mon ville komme på det samme børnehjem.

Moren blev aldrig helt rask. Bitten Vivi Jensen og hendes lillesøster levede resten af deres barndom med hende i fattigdom. Minderne om barndommen driver i dag hendes kamp for at sikre hendes medmennesker et ordenligt levegrundlag.

Grebet af sikkerheds-nettet

Bitten Vivi Jensen vidste, at hun ikke ville ende som sin egen mor. En real- og studentereksamen sikrede hende en plads på universitet, hvor hun begyndte at læse psykologi og filosofi.

Den glade tid med studiekammerater og tunge bøger fik en ende, da hun ikke-planlagt blev gravid med tvillinger. Herefter fulgte en række år, hvor hun selv var ramt af depressioner, og hun endte med at sidde alene med to små børn.

- Jeg modtog en massiv hjælp fra kommunen, da det var min tur til at skrabe bunden. Kommunen har hjulpet mig med at finde en lejlighed og komme i gang med uddannelsen, siger Bitten Vivi Jensen.

- Det var en fantastisk og nødvendig hjælp, men det tror jeg ikke ville ske i dag, fortsætter hun.

Som færdiguddannet ergoterapeut begyndte hun at arbejde med genoptræningen af blandt andet folk, der var på vej tilbage til arbejdsmarkedet. Mens hun hjalp de ældre med træningen kunne hun se, hvordan der var færre og færre ressourcer i systemet.   

- Vores sociale system har været fantastisk til at hjælpe borgere, men for tredive år siden begyndte det at gå ned ad bakke, siger hun.

Kærlighed til systemet

Kærligheden for det sociale system i Danmark fik Bitten Vivi Jensen til at fylde to poser med fortrolige sagsakter og vise dem til en journalist fra  Information. Hun håbede, det ville råbe befolkningen op og vise, hvordan Frederikserg Kommune angiveligt forsøgte at spare penge ved at nægte syge borgere førtidspension.

- Min samvittighed tvang mig til at gøre opmærksom på, hvor systematisk syge mennesker blev sendt i arbejdsprøvning og generelt presset til det yderste af jobcentrene. Jeg ville ikke kunne se mig selv i øjnene, hvis jeg ikke gjorde noget. Borgere bliver psykisk syge af den behandling, de får af systemet, siger Bitten Vivi Jensen.

I dag kan Bitten Vivi Jensen ikke se enden på alle sagerne om åbenlyst syge borgere, der bliver sendt i arbejdsprøvning og mennesker, der psykisk bukker under i forsøget på at få førtidspension.  

Da Bitten Vivi Jensen selv fik hjælp fra det sociale sikkerhedsnet, havde hun kun én enkelt sagsbehandler. Til A4 Nu forklarer hun, at hun kender til borgere, der har haft over 100 sagsbehandlere i løbet af deres liv.

- Vi har ikke længere en socialpolitik i det her land. Vi spilder omkring 16 milliarder af skatteydernes penge på at sende folk i nytteløs aktivering i stedet for at bruge pengene på varme hænder og tørre bleer, fra vugge til grav, siger hun og fortsætter.

- Engang så vi det som en investering og en gevinst, når vi brugte penge på vores medborgere. I dag bliver det næsten kun set som en udgift af systemet, siger Bitten Vivi Jensen til A4 Nu.

Her ses Bitten Vivi Jensen sammen med en kvinde, hun hjalp få førtidspension. Kvinden har haft over 100 sagsbehandlere i sit liv.