Biskop nægter misbrug af løntilskudspræster

4. aug 2013
Hun har rekord i at sende arbejdsløse præster i løntilskud, men hun gør det kun, fordi de gerne vil. Sådan lyder forklaringen fra LiseLotte Rebel, der er biskop i Helsingør Stift.

Arbejdsløse præster i løntilskud udfører de samme opgaver - dåb, bryllup og begravelse - som ordinært ansatte præster eller vikarierer under sygdom og ferie.

I nogle tilfælde passer de sågar sognet helt alene i månedsvis, fordi den fastansatte præst er stoppet.

Det dokumenterer Avisen.dk i dag.

I år har biskop Lise-Lotte Rebel fra Helsingør Stift ordineret flere præster til løntilskud end til ordinære ansættelser. Hun afviser, at ordningen misbruges for at spare penge.

"Jeg sender præsterne i løntilskud, fordi de gerne vil. Det er for at hjælpe dem, så de bedre kan få fast ansættelse bagefter. Men hvis de føler sig misbrugt, vil jeg da gerne høre fra dem," siger Lise-Lotte Rebel.

Men kan du ikke forestille dig, at man måske ikke er så glad for at brokke sig i en situation, hvor man håber på en fast ansættelse?

"Jo, det kan jeg da sagtens forestille mig."

Hvad med de eksempler på præster, der i fire-fem måneder har stået med ansvaret hele alene, fordi der ikke blev ansat en ny fast præst?

"Jamen, det er helt normalt, at der går mange måneder fra en præst stopper, til en ny starter. Sådan er ansættelsesproceduren."

Burde du og de andre biskopper ikke ansætte en præst i et vikariat i stedet?

"Vi har ikke normering til at dække vikarer ved for eksempel langtidssygdom. Jeg ville hjertens gerne ansætte flere præster til fuld løn, men det har vi ikke penge til. Det er ministeriet, der bestemmer, hvor mange præster vi må ansætte."

PÅ JOB I KJOLE OG KRAVE

 

Jobbet som præst er et kald og en livsstil. Men præster er også offentligt ansatte med de pligter og rettigheder, der følger med.

 

Avisen.dk stiller i de kommende uger skarpt på præsters arbejdsliv i krydsfeltet mellem stat og religion.