Biltyvbegravelse: Se hvad præst må levere

9. aug 2013, 12:45
Sognepræst Andreas Christensen må imødekomme flere og flere specifikke ønsker fra borgere, der vil skræddersy det perfekte bryllup eller den helt rigtige begravelse.

Bryllupper med Supermands-tema og begravelser til tonerne af en ghettoblaster.

Sådan lyder et par af de eksempler på specielle ønsker fra borgere, som sognepræst Andreas Christensen er stødt på.

"Folk vil have tingene på deres egen måde. Mange opfører sig som betalende kunder, der har krav på udformningen af et produkt," fortæller han.

Præster må med andre ord stille op til lidt af hvert for at imødekomme moderne danskeres ønsker om specialdesignede bryllupper og begravelser.

En undersøgelse, som Avisen.dk har foretaget blandt 541 sognepræster viser, at en stor del oplever, at brugerne af kirken er blevet mere krævende.

Star Wars og Eric Clapton

"Før var der mere autoritet omkring præsten. I dag er det mere som om, at alle kan tillade sig at stille krav til kirken," siger Andreas Christensen.

De fleste krav prøver han at imødekomme.

"Der er blandt andet en stor udvikling inden for rollespilskulturen, og min kollega har haft et Star Wars-bryllup. Jeg er sikker på, at vi om få år vil få ønsker om begravelser med Star Wars- eller rollespilstema, og det vil jeg være åben over for," siger han.

Selvom han aldrig har sagt direkte nej, har han nogle gange frarådet specielle ønsker.

"Indimellem har jeg rystet lidt på hovedet af afdødes ønsker, eller forklaret de pårørende, at en ghettoblaster med Eric Clapton ikke lyder godt i en kirke," fortæller han.

En båd fuld af nordmænd

Også forældre til konfirmationsbørn kan være for meget af det gode.

"Vi fortæller dem altid, at vi glæder os til deres børns konfirmation, men at det ikke er vores eneste opgave. Det er fint, at en mor finder det vigtigt, at hendes lille datter sidder ved siden af sin veninde, fordi deres kjoler matcher. Men hvis hun snakker i telefon med mig om det i 40 minutter, risikerer jeg, at en selvmordstruet samtidig ikke kan komme igennem og tale med mig," siger den københavnske præst.

Andre forældre presser på for at få ændret konfirmationsdatoen til en attraktiv helligdag frem for en søndag eller for at få flere gæster med i kirken, end der er plads til.

"Jeg kan godt forstå, at det ikke er sjovt at stå med en båd fuld af nordmænd, der skal hjem fra konfirmationen en sen søndag aften. Men vi kan ikke altid få datoen til at passe til alles ønsker," siger Andreas Christensen.

Når en biltyv skal begraves

Omvendt ser han også fordele ved, at flere stiller krav til præsten.

"Det er et udtryk for, at folk er engagerede. Tit får vi en fin dialog, hvor vi finder en løsning," siger han.

Andreas Christensen finder også selv på anderledes indslag for at gøre gudstjenesterne mere moderne.

"Jeg har for eksempel en række gudstjenester med Disney-tema i støbeskeen. Og da jeg engang skulle stå for begravelsen af en velkendt biltyv, byggede jeg min prædiken op om temaet 'at stjæle et transportmiddel'. Det syntes de pårørende var meget fint," fortæller han.