Bilsælgere fanget i fup med nummerplader

19. sep 2008
Mange hundrede danskere bliver hvert år fuppet, når de sælger deres brugte bil privat. Køberen undlader nemlig at lade bilen omregistrere.

Alene i København har 379 bilkøbere siden starten af 2006 glemt eller bevidst undladt at omregistrere de brugte biler, som de har købt privat. Og det går ud over sælger.

"Hvis bilen ikke bliver omregistreret, står sælger med de udgifter, som der påløber efter salget. Det er typisk p-afgifter og fartbøder, og hvis sælger er rigtig uheldig, kan han have solgt til én, der stikker af fra benzinregninger eller fra et færdselsuheld," siger Dennis Nielsen, der er politiassistent ved færdselspolitiet i København, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Men køber slipper for regningerne eller henvendelser om ubehagelige episoder fra politiet, fordi han ikke har omregistreret bilen. Derudover hænger sælger på bilforsikringen og vægtafgiften.

"Vi kan jo kun gå til den sidst registrerede ejer. Og det er sælger," konstaterer Dennis Nielsen.

I Københavns færdselspolitis motorafdeling er der afsat tre betjente til at køre rundt og klippe plader på biler. Men det er stort set kun i rutinekontroller, at synderne bliver fanget.

"Vi får typisk en henvendelse om, at bilen er solgt, men ikke blevet omregistreret, og så forsøger vi at spore køber. Men det er svært, for mange af køberne har vist falsk sygesikring, opgivet falsk adresse og givet et falsk mobilnummer," siger Dennis Nielsen, der vurderer, at der er tale om bevidst svindel og humbug i en tredjedel af sagerne.

Fyns og Østjyllands Politi har ikke tal på, hvor mange sælgere der er kommet i klemme, fordi køberne ikke har omregistreret bilerne. Men Newspaqs rundringning viser, at der er tale om et landsdækkende problem.

"Det er helt klart et område, der skal gøres noget ved. Problemet har ikke været stigende de seneste år, men enhver overtrædelse er én for meget," siger Peder Pedersen, der er leder af færdselspolitiet på Fyn.

I Østjylland erkender leder af færdselspolitiet, Kristian Thomsen, også problemet. Og han råder danskerne til aldrig at stole på nogen, når de vælger at sælge deres brugte biler privat.

Han anbefaler, at sælger tager med på det nærmeste skattekontor og omregistrerer bilen sammen med sælger. Dennis Nielsen fra Københavns Politi er mere konsekvent.

"Det bedste, sælger kan gøre, er at afmontere nummerpladerne ved salget. Og hvis køber så mister interessen, så skal man nok ikke sælge bilen til ham. Det er lidt skumle typer, der køber de biler. De er meget flinke, når de køber dem, men de har altså et formål med det," siger han.

Køber har pligt til at omregistrere bilen hos Skat inden for tre uger efter købet. Derefter kan sælger selv omregistrere bilen skriftligt. Men hvis den nye ejer har opgivet falske oplysninger om sin identitet, skal sælger stadig bevise, at han eller hun ikke står bag eventuelle forseelser.

Det er i øjeblikket på tale at lave omregistreringen digital.

/Newspaq/

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her