Billige gule foreninger er dyre på akasser

16. okt 2013, 04:00
Man bør se på akasseprisen, hvis man vil prissammenligne de traditionelle og de gule fagforeninger, siger forsker.

De såkaldte gule fagforeninger har ry for at være billige. Men sådan er det ikke, når det gælder størrelsen på a-kassernes kontingent. Snarere tværtimod.

Sammenligner man de officielle kontingentsatser for landets a-kasser, viser det sig, at ud af 26 A-kasser er der 14 a-kasser, der er billigere end Det Faglige Hus’s a-kasse, der koster 451 kroner om måneden i kontingent. Og hele 17 a-kasser er billigere end Krifas A-kasse.

Det fremgår af de officielle, aktuelle a-kasse-kontingentsatser, som A-Kassernes Samvirke har indsamlet.

”Jeg synes, det er helt overset i pris-debatten, at de gules a-kasser langt overvejende netop ikke er billigere end for eksempel LO-forbundenes a-kasser,” siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der er professor ved Aalborg Universitet.

Traditionelle a-kasser billigere

Både folkeskolelærernes, sygeplejerskernes, pædagogernes, socialpædagogernes, journalisternes, FOA's og HK's a-kasser er blandt de a-kasser, der er billigere end Kristelig A-kasse og Det Faglige Hus’ a-kasse.

”Forklaringen på, at de gules a-kasser ligger i den dyrere ende er, at her kan de gule ikke snyde på vægten. a-kasser udfører et stykke ofte besværligt, administrativt og lovbestemt arbejde, der skal udføres for hver enkelt dagpengemodtager. Uanset om a-kassen er gul eller noget andet,” siger Flemming Ibsen.

”Så a-kassekontingentet er faktisk det helt rigtige at se på, hvis man vil sammenligne kontingenterne hos de gule og de traditionelle fagforbund. For når vi taler om a-kasser udføres samme arbejde pr. medlem, siger han.

Klik her for at se de aktuelle kontingentere hos både gule og traditionelle fagforeningers a-kasser