Bille August anklaget for at udnytte polakker

12. feb 2010
Mangemillionær beskyldes af fagforbund for at have illegal arbejdskraft til at renovere kæmpevilla.

Da Bille August i sommer købte en pragtvilla til 26 millioner i Hellerup nord for København, manglede der lige den sidste finish på de 568 kvadratmeter. Derfor blev der lagt nyt tag på.

De 10 polske håndværkere, der blev hyret til at udføre arbejdet i mere end en måned, fik ikke dansk løn, men arbejdede efter polsk standard. Sådan lyder anklagen fra fagforeningen Træ-Industri-Byg, der har besøgt byggepladsen og talt med de polske håndværkere flere gange.

”De sagde til os, at de var selvstændige, og at de havde det godt. Men ingen af dem havde et polsk CVR-nummer, så de arbejdede illegalt,” fortæller Kristoffer Møller, faglig sekretær i fagforeningen.

Ifølge dansk og polsk lov skal man have et såkaldt CVR-nummer til virksomheden, hvis man skal være selvstændig.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Billig arbejdskraft

”Den fidus kender vi godt. Man siger, at de polske håndværkere er enkeltmandsfirmaer hver i sær, for så slipper man for at betale pension, feriepenge, ordentlig løn og for at indbetale skat, som man jo skal til reelle ansatte,” siger Kristoffer Møller.

Bille August oplyser til Avisen.dk, at han ved, hvor meget de polske ansatte fik i timeløn, men afviser at komme nærmere ind på spørgsmålet.

Hvis polakkerne siger, at de er deres egen arbejdsgiver, behøver de ingen overenskomst. Men de 10 polske håndværkere var ikke reelt selvstændige, mener Kristoffer Møller fra Træ-Industri-Byg. For at være enkeltmandsfirma skal man for eksempel have sit eget værktøj og selv bære den økonomiske risiko for opgaven.

”Det er det samme mønster hver gang. De er instrueret i at sige, at de er selvstændige, så de kan bruges som billig arbejdskraft.”

"Det blander jeg mig ikke i"

Bille August siger, at han fik et "godt tilbud" fra et dansk firma, der lavede taget. Han har dog ikke stillet krav til firmaet om, at de ansatte polakker skulle have dansk løn.

"Jeg har ikke spurgt den danske håndværksmester om forholdene for de svende, han har ansat. Det blander jeg mig ikke i. Jeg går ud fra, det er i orden. Det gør man jo, man kan ikke bruge hele livet på det," siger Bille August, der ikke kan huske navnet på firmaet.

Han mener ikke, der er noget problem, fordi de polske håndværkere har fortalt ham, at de var tilfredse med den løn, de fik.

Sludder

Bille August var angiveligt heller ikke interesseret i at aftale en dansk løn for sine håndværkere med fagforeningen.

”Vi sendte flere breve til Bille August, men han har ikke svaret os. Og så er der ikke noget, vi kan gøre, for de polske håndværkere vil ikke sige, om de arbejder for Bille August eller en mellemmand,” oplyser Kristoffer Møller.

Men det afviser Bille August.

"Det er noget sludder, vi har ikke set nogen breve."