Bill Clinton: Obama er klar til blive hærchef

28. aug 2008
Han har været tosset på Obama. Men nu støtter Bill Clinton den første sorte amerikanske præsidentkandidat, der blev valgt på konventet i nat. Og som gav alle en overraskelse.

Nyhedsavisens udsendte korrespondent

NEW YORK: Obama er god nok. Og han kan blive præsident.

Nye toner?

Bestemt, når de kommer fra Bill Clinton, tidligere præsident og husbond til den nu slagne præsidentkandidat Hillary Rodham Clinton.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Ordene kom i nat dansk tid, da Bill Clinton endelig fik talt ud om sit forhold til den unge sorte præsidentkandidat i en længe ventet tale under demokraternes konvent i Denver, Colorado.

- Barack Obama er klar til at lede Amerika og genskabe Amerikas lederskab i resten af verden. Klar til at bevare, beskyttet og forsvare vores forfatning. Barack Obama er klar til at blive præsident for De Forenede Amerikanske Stater, lød de tydelige ord, som Obama har ventet på i flere måneder.

Bill Clinton er vigtig

Både Hillary Clinton - der talte et døgn tidligere - og BIll Clinton er fortsat ekstremt populære i partiet, og de kan begge være med til at afgøre om Barack Obama vinder præsidentvalget.

- Hillary sagde helt klart, at hun vil gøre alt, hvad hun kan for at få Barack Obama valgt... Og nu er vi to... Ja, faktisk er vi 18 millioner. Fordi - ganske som Hillary - så vil jeg have jer alle til at stemme på Barack Obama i november, sagde Bill Clinton.

Historien er på vores side

Han afviste, at Barack Obama ikke var klar til at være leder af militæret.

Han mindede de delegerede om, at republikanerne i 1992 sagde, at Bill Clinton var for unge og uden erfaring til at bestemme over bomber og kampfly.

- Lyder det bekendt? Det virkede ikke i 1992, fordi vi havde historien på vores side. Og det virker ikke i 2008, fordi Barack Obama har historien på sin side.

Læs hele Bill Clintons tale her.

Obama dukkede op på konventet

Den måske kommende vicepræsident Joe Biden talte efter Bill Clinton om sin familie og gik til flere angreb på John McCain.

Og så brød Barack Obama samtlige traditionelle regler - og dukkede op på konventet, selvom det først er i morgen, at han er sat til at tale på et kæmpe sportsstadium ikke langt fra konventet.

- Da vi begyndte denne kampagne, så havde vi en meget enkel ide: Forandring kommer ikke fra toppen, men fra bunden. Forandring kommer fra almindelige mennesker, der begår store ting. Så vi vil gerne åbne konvetet op for alle, så alle kan komme med til festen - og hjælpe til med til at genvinde Amerika. Jeg tror, at vi får en god fest i morgen, sagde en veloplagt Obama og forsvandt igen.

Obamas tale kan ses på internettet og på internationale tv-stationer fra klokken 3, natten til fredag.

(Opdateret 5:06)

faktaboks

Fire dage i Denver

De vigtigste begivenheder på Demokraternes konvent i Denver, Colorado:

Mandag:
Barack Obamas hustru, Michelle Obama, fortalte om sin kærlighed til Amerika, familie og Barack Obama - og senator Ted Kennedy talte på trods af sin kræftsygdom.

Tirsdag:
Hillary Clinton talte - og gjorde det klart, at alle hendes støtter skulle stå bag Barack Obama.

Onsdag:
Barack Obama blev officielt valgt som præsidentkandidat. Bill Clinton talte om Baracks evner som leder. Vicepræsidentkandidat Joe Biden fortalte om sin familiebaggrund - og understregede, at man ikke kan stole på McCain.

Torsdag:
Barack Obama taler foran 80.000 mennesker på et sportsstadium.