Biden presser Putin om Navalnyj og hacking i første samtale

20210126200818476_1000
USA's præsident, Joe Biden, har haft sin første snak med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Ifølge Det Hvide Hus var Biden ikke bange for at tage adskillige kritikpunkter op.(Arkivfoto) Foto: Evan Vucci/Ritzau Scanpix
26. jan. 2021 21.15
USA's nye præsident fik tirsdag luftet en række af de bekymringer med Putin, han har angående Rusland.

USA's præsident, Joe Biden, har tirsdag for første gang talt i telefon med sin russiske kollega, Vladimir Putin. Og her gik han lige til sagen at dømme ud fra oplysninger fra Det Hvide Hus.

Biden spurgte blandt andet Putin til russisk indblanding i USA's valg og hackerangreb mod amerikanske ministerier og virksomheder, siger Det Hvide Hus.

Rusland har fået skylden for at stå bag de angreb.

Biden nævnte også USA's "stærke støtte til Ukraines suverænitet over for Ruslands igangværende aggression". Det siger hans talskvinde, Jen Psaki, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Et andet emne, som Biden vendte med Putin, var de forlydender, der har været fremme i amerikansk presse om, at Rusland udlovede dusør for drab på USA's soldater i Afghanistan, siger Psaki.

Og ikke mindst spurgte han til anholdelsen af den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj og til den forgiftning, der gjorde, at Navalnyj tilbragte flere måneder i behandling i Tyskland.

Tidligere tirsdag udsendte udenrigsministrene fra de såkaldte G7-lande - USA, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Canada, Italien og Japan - en fælles meddelelse, hvor de fordømmer fængslingen af Navalnyj.

- Rusland er bundet af sine nationale og internationale forpligtelser til at respektere og sikre menneskerettigheder, lyder det i meddelelsen.

Ruslands hårde fremfærd over for fredelige demonstranter, der kræver Navalnyj løsladt, blev også drøftet i tirsdagens samtale mellem Biden og Putin, siger Psaki.

Bidens "hensigt var at gøre det klart, at USA vil stå fast i forsvaret af vores nationale interesser som reaktion på ondsindede handlinger fra Ruslands side", tilføjer Psaki.

Fra det russiske regeringskompleks, Kreml, lyder meldingen efter samtalen med Biden, at Putin støtter en "normalisering" af forholdet mellem Rusland og USA.

Ifølge nyhedsbureauet Tass var det blandt andet "USA's ensidige tilbagetrækning" fra Open Skies-traktaten om luftfart, der blev drøftet.

Men de to ledere enige om i hvert fald én ting, nemlig forlængelsen af den såkaldte Start-traktat om atomnedrustning, fremgår det af Tass.

/ritzau/