20201016043126213_1000
Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, langede ved vælgermøde torsdag ud efter præsident Trumps håndtering af coronapandemien. Foto: Tom Brenner/Reuters

Biden: Trump lader pandemi rase videre

16. okt 2020, 04:38
Selv om over 210.000 amerikanere er døde af covid-19, lader præsident Trump stå til, siger Joe Biden.

USA's præsident Donald Trumps indsats for at bremse coronapandemien er fortsat utilstrækkelig.

Det sagde Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, ved et valgmøde i Philadelphia i svingstaten Pennsylvania torsdag aften lokal tid.

- Vi står i en situation, hvor over 210.000 personer er døde, og hvad gør han? Intet. Han bærer stadig ikke mundbind, sagde Biden om Donald Trump.

Biden fremhævede, at Trump i et interview med journalisten Bob Woodward fra The Washington Post har erkendt, at han allerede i februar, da udbruddet var i den tidlige fase, var klar over, at coronavirusset var langt mere dødeligt end en almindelig influenza.

Og den viden skulle Trump have delt med den amerikanske befolkning i stedet for at nedtone faren ved coronavirusset, mener Biden.

- Han har sagt, at han ikke fortalte det til nogen, fordi han var bange for, at amerikanerne ville gå i panik. Amerikanerne går ikke i panik. Han gjorde, sagde Biden.

Vært for valgmødet var journalisten George Stephanopoulos fra ABC News. Ved arrangementet, som blev vist direkte på ABC News, havde vælgere fra Pennsylvania mulighed for at stille spørgsmål til Biden.

En vælger ville vide, hvordan Biden vil gribe pandemien an.

- Der skulle være nationale retningslinjer, sagde han om brug af mundbind og andre retningslinjer og beskyldte Trump for at have ladet guvernørerne i de amerikanske delstater sejle i deres egen sø.

- Det er en præsidents ansvar at gå forrest. Og det gjorde han ikke, sagde Biden.

Præsident Donald Trump holdt på samme tidspunkt torsdag et lignende valgmøde i Miami i Florida, som NBC transmitterede.

Både Florida og Pennsylvania er traditionelt svingstater, hvor det på forhånd er svært at sige, hvilken kandidat der får flest stemmer.

I 2016 var Pennsylvania en af de stater, som var afgørende for, at Donald Trump endte med at vinde præsidentvalget, men i år peger pilen kraftigt i retning af en sejr til Joe Biden.

Ifølge onlinemediet FiveThirtyEight står Biden til at få 50,7 procent af stemmerne i Pennsylvania, mens 43,8 procent vil sætte deres kryds ved Trump.

I USA vælges en præsident ved et flertal i valgmandskollegiet og ikke ved at få flest stemmer på nationalt plan. I Pennsylvania er der 20 valgmænd på spil.

Trump og Biden skulle have mødtes i en tv-debat torsdag lokal tid, men den blev aflyst, i kølvandet af at præsident Donald Trump blev testet positiv for covid-19.

Kommissionen for Præsidentdebatter (CPD) besluttede som følge af Trumps sygdomsforløb at ændre formatet til en virtuel debat, men det afviste Trump, og CPD aflyste derfor arrangementet.

/ritzau/